Azimjon Askarov – Ett decennium av orättvisa

Foto: Ayzhamal Istanbekova för Golos Svobody news portal

På måndag den 15 juni är det exakt tio år sedan människorättsförsvararen och journalisten Azimjon Askarov arresterades i södra Kirgizistan. Askarov, som i dag är 69 år, har varit fängslad sedan dess och har under det senaste decenniet utsatts för en rad orättvisor, nu senast i maj då Kirgizistans högsta domstol avslog hans överklagan.

De kirgiziska domarna har vägrat frige Askarov trots att det finns flera väldokumenterade fel i hans fall. Bland annat har Askarov misshandlats under sin tid i förvar och nekats tillgång till en advokat. Trots motståndet är de kirgiziska myndigheterna skyldiga att frige honom enligt ett beslut från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter där de kräver att han släpps. 

FN-experterna som granskade båda sidor i fallet kom fram till att myndigheterna kränkt hans rättigheter, misslyckats med att utreda anklagelserna om tortyr och inte genomfört en rättvis rättegång.     

På fredag, den 12 juni, prövar en administrativ domstol i Bishkek Askarovs krav på att den kirgisiska regeringen ska informera honom om hur de har implementerat FN:s beslut.

Civil Rights Defenders vill påminna Kirgizistan om att regeringens vägran att följa FN:s beslut är en allvarlig kränkning av Askarovs rättigheter.

Att hålla Askarov fängslad står i strid med Kirgizistans internationella åtaganden och Civil Rights Defenders uppmanar därför Kirgizistans president Sooronbay Jeenbekov att agera för att säkerställa att Askarov släpps.

Läs mer:

Taggar ,