Coronaviruset utgör stor hälsorisk för fängslad människorättsaktivist i Kirgizistan

Foto: Ayzhamal Istanbekova för Golos Svobody news portal

I ett öppet brev uppmanar Civil Rights Defenders och åtta andra organisationer Kirgizistans president Sooronbay Jeenbekov att släppa journalisten och människorättsaktivisten Azimjon Askarov som sitter fängslad på felaktiga grunder. Azimjon Askarov är 68 år och tillhör riskgruppen för coronaviruset. Att fortsatt hålla honom fängslad utgör en stor risk för hans hälsa.

Den 22 mars utlyste Kirgizistans regering en rad restriktioner efter att flera personer insjuknat i coronaviruset. Den pågående hälsokrisen utgör en stor fara för landets fångar, bland andra Azimjon Askarov. Askarov är 68 år gammal och hans hälsa har försämrats de senaste åren. Han lider bland annat av hjärt- och lungproblem och har inte fått tillräcklig vård för detta. Han tillhör riskgruppen för viruset och om han inte släpps riskerar han allvarliga hälsoproblem.

Azimjon Askarov har redan suttit fängslad i nära tio år efter att han dokumenterat människorättskränkningar i landet. År 2016 uppmanade FN:s kommitté för mänskliga rättigheter Kirgizistan att släppa Azimjon Askarov, detta har dock ännu inte hänt.

Läs mer i vårt uttalande på engelska här.

Vi håller ögonen på makten.

Auktoritära stater får inte använda pandemin som ursäkt för att tysta kritiska röster. Vi bevakar och utkräver ansvar när människors fri- och rättigheter kränks.  Du kan vara med och hålla koll tillsammans med oss här:

Genom att gå vidare godkänns vår personuppgiftshantering.

Läs mer om att hålla koll på makten under pandemin här
Taggar , ,