9 år bakom galler på falska grunder

Foto: Ayzhamal Istanbekova, Golos Svobody.

Söndagen den 15 juni markerar 9 år sedan Azimjon Askarov, människorättsförsvarare i södra Kirgizistan, fängslades på falska grunder. Han greps i samband med att han samlade information kring övergrepp från polis och rättsväsende, kopplat till en pågående våldsam konflikt i regionen, som han spred med internationella organisationer och medier. Den polis som grep honom var samma polis som Askarov utredde vid tillfället.

Askarov och hans advokater har vittnat om hur polisen hållit honom isolerad, slagit och hindrat honom från att träffa sin advokat innan gripandet registrerats. Han anklagades sedan för att ha uppmanat till våldsamt upplopp, deltagit i kidnappningen av en lokal borgmästare samt ha varit medskyldig till mordet på en lokal polis.

I nio år har arbetet för att få Askarov frigiven mötts av hårt motstånd från landets domstolar – från den regionala domstolen som dömde honom till livstids fängelse utan att några bevis lagts fram och vägrade lyssna på vittnesmålen om hur han utsatts för tortyr, till högsta domstolen som lät domen kvarstå.

Men myndigheterna har inte nöjt sig med det. De har även satt press på Askarovs fru, Khadicha Askarova, genom att upprepade gånger ha försökt konfiskera det hus som hon äger tillsammans med sin man trots att landets lagar förbjuder det.

Civil Rights Defenders har arbetat i Östra Europa och Centralasien sedan organisationen grundades 1982. Tillsammans med lokala människorättsförsvarare kämpar vi för att människors medborgerliga och politiska rättigheter ska respekteras och att de som kränker dessa ställs till svars. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare.

Taggar