Bra saker som hände i världen 2020

Ibland kan det kännas som att det bara händer dåliga saker i världen, särskilt så detta år. Så här är några bra saker som hände under 2020!

Sverige

Den 23 oktober kom beslutet från Justitieombudsmannen (JO): Polisen i Stockholm gjorde fel när de flera gånger körde bort en rumänsk kvinna som tiggde utanför en butik på Kungsholmen, och lämnade henne flera kilometer från platsen där hon satt. JO riktar kritik mot polisen och slår fast att agerandet strider mot lagen. Tillsammans med Föreningen HEM JO-anmälde vi polisen i oktober 2018. Läs mer.

Högsta domstolen meddelade den 23 januari att den bifaller Girjas samebys talan mot svenska staten om rätt till jakt och fiske. Beslutet är en historisk vinst för Girjas sameby. Civil Rights Defenders välkomnade Högsta domstolens dom som ett steg i rätt riktning för ett stärkt skydd av samers rättigheter. Läs mer.

Foto: Saami flag, Tromsø Norway / anjči (wikimedia) / CC BY 2.0

Ryssland

Trots att 2020 har inneburit svåra utmaningar har många organisationer visat på stort engagemang och tålamod. Arrangörerna för QueerFest i Sankt Petersburg och OpenArt i Moskva hittade nya sätt att föra samman hbtqi-personer och allmänhet för att diskutera och öka medvetenheten om hbtqi-rättigheter i Ryssland. Läs mer om de två evenemangen som trots allt genomfördes även detta år.  

Utställning på OpenArt in Moscow. Foto: Moscow OpenArt.

Belarus

Det belarusiska motståndet prisades. Inget har varit sig likt i Belarus 2020. De massiva protesterna mot president Lukasjenka har uppmärksammats världen över. Den belarusiska människorättsförsvararen Ales Bialiatski, som utsågs till årets Civil Rights Defender 2014, tilldelades i år Right Livelihood-priset för sitt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Läs mer.

Ales Bialiatski på Right Livelihood Foundations seminarium “Voices in Belarus that cannot be silenced”. Se hela seminariet här. Foto: Stina Stjernkvist.

Colombia

Kampen för Amazonas regnskog uppmärksammades. Förra året fick den colombianska miljöaktivisten och Natalia Project-deltagaren Angela Maldonado dödshot riktade mot sig på grund av sitt arbete i Amazonas. Hon sökte då stöd genom Civil Rights Defenders akutfond. Med vår hjälp kunde hon flytta till ett säkert ställe och därifrån fortsätta sitt viktiga arbete. I år tilldelades hon National Geographics Buffet-pris för ledarskap inom miljövård i Latinamerika, en prestigefylld utmärkelse och ett erkännande av hennes arbete.

Angela Maldonado. Foto: Alex Rufino. 

Thailand

I Thailand såg vi hur studentledda demonstrationer mot militärens och kungahusets makt tog fart under 2020. Under året växte demonstrationerna i styrka och även thailändare i exil, inklusive i Sverige, demonstrerade. Engagemanget fortsätter och det vi ser i Thailand är på många sätt början på en helt ny proteströrelse. De som demonstrerar är unga människor, utan tydliga kopplingar till de politiska läger som länge dominerat thailändsk politik. De har en tydlig demokratiagenda och de räds inte att använda humor eller kreativa metoder för att driva med makthavarna – de är en generation som kräver förändring.

Burma

I december 2020 utsågs den burmesiska demokratikämpen Naw Ohn Hla till årets människorättsförsvarare. Naw Ohn Hla är en av få som vågar kritisera makten i Burma – ett land där oliktänkande förföljs, fängslas och tystas. I över 30 har hon kämpat för mänskliga rättigheter, vilket gjort henne till en måltavla för trakasserier, hot och långa fängelsestraff. Naw Ohn Hla belönades med årets Civil Rights Defender of the Year Award bland annat för sitt arbete för etniska minoriteter och kvinnors rättigheter. Läs mer här.

Naw Ohn Hla har utsetts till årets människorättsförsvarare. Bild: Civil Rights Defenders/Hkun Li.

Afrika/Defenders’ Database

Under 2020 arbetade vi tillsammans med nio afrikanska partnerorganisationer och lanserade vår Defenders’ Database i regionen. Verktyget ger människorättsförsvarare en möjlighet att dokumentera människorättskränkningar som till exempel diskriminering mot hbtqi-personer och våld i samband med val. Detta är information som är avgörande för att förövarna ska kunna ställas till svars. “Det är ett effektivt verktyg när det kommer till att dokumentera kränkningar av medborgerliga och politiska rättigheter. I min mening är det ett helt nödvändigt verktyg som alla människorättsförsvarare borde ha,” säger användare av databasen.

Taggar , ,