Civil Rights Defender of the Year 2020 – Naw Ohn Hla

Människorättsaktivisten och demokratikämpen Naw Ohn Hla har utsetts till årets människorättsförsvarare. Genom sin outtröttliga kamp har hon blivit en av de främsta rösterna för mänskliga rättigheter i Burma – ett land där militären fortfarande styr bakom kulisserna. Naw Ohn Hla belönas nu med årets Civil Rights Defender of the Year Award för sin exceptionella uthållighet i kampen mot förtryck och sitt ständiga mod att stå upp mot makten.

– Demokratikämpen Naw Ohn Hla är en av de främsta människorättsförsvararna i Burma. Under sina tre decennier som gräsrotsaktivist har hon gång på gång tvingats ta stora risker och fått betala ett högt pris. Trots det har hon fortsatt sin kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Hennes djupa kunskap och outtröttliga engagemang har gjort henne till en ovärderlig källa av ledarskap och styrka för otaliga andra, skriver Civil Rights Defenders styrelse i sin motivering.

Tre decennier av aktivism

Naw Ohn Hla har utsetts till årets människorättsförsvarare. Bild: Civil Rights Defenders/Hkun Li.

En gång i tiden stod Naw Ohn Hla sida vid sida med den då ansedda demokratikonen Aung San Suu Kyi. Som en del av samma rörelse kämpade de nära tillsammans för mänskliga rättigheter. Men när Aung San Suu Kyi började överge allt fler av sina värderingar för att istället rätta sig i militärens led stod Naw Ohn Hla pall och fortsatte kritisera övergreppen mot etniska minoriteter, omfattande markstölder och systematiska kränkningar av kvinnors rättigheter. För henne är den fortsatta kampen för demokrati det enda alternativet och idag är hon en av få som vågar utmana sin tidigare vän, idag Burmas ledare, Aung San Suu Kyi.

– Vi har en regering som inte ser varken vikten, värdet eller behovet av att skydda sin befolkning. Människor som behöver hjälp blir ständigt ignorerade. Faktum är att deras rättigheter tvärtom ofta kränks. Vi hade stora förhoppningar på regeringen men de har grusats. Under deras tid vid makten har problemen blivit fler. Det finns inga institutioner som hjälper utsatta människor som jordbrukare, etniska minoriteter och unga kvinnor. Det är ett tomrum som någon – sådana som jag – måste fylla, säger Naw Ohn Hla till Civil Rights Defenders.

Burma är ett land som präglats av väpnade konflikter i över ett halvsekel. Under senare år har inbördeskriget och förtrycket av de etniska minoriteterna eskalerat. I den västra delstaten Rakhine har våldet på senare tid trappats upp markant samtidigt som journalister och människorättsförsvarare som försöker rapportera om striderna i allt högre grad tvingas till tystnad. Många som står upp mot människorättskränkningarna har dömts till långa fängelsestraff.

Naw Ohn Hla har själv gripits över ett dussintal gånger och suttit fängslad under långa perioder. Ändå vägrar hon att vara tyst. Hon var en av de första kända rösterna att skarpt kritisera den våldsamma förföljelsen av rohingyer som ledde till att över 700 000 ur den muslimska minoritetsbefolkningen fördrevs 2017. Rasismen mot rohingyer är utbredd i Burma – så också inom demokratirörelsen – men Naw Ohn Hla är fast besluten att ställa sig på rätt sida historien.

Naw Ohn Hla. Bild: Civil Rights Defenders/Hkun Li.

– Naw Ohn Hla är välkänd för sin starka integritet och sitt mod att alltid utkräva ansvar av korrupta makthavare. Trots att hon arbetar i ett land där oliktänkande förföljs och människorättsförsvarare fängslas lyckas hon alltid hitta en väg där modet övervinner rädslan. Hennes persona och djupa engagemang har inspirerat flera generationer av människorättsförsvarare i Burma. och hennes inspirerande arbete förtjänar att uppmärksammas, säger Anders Pettersson, chef för Civil Rights Defenders.

Prisas för sitt långa och outtröttliga engagemang

Civil Rights Defender of the Year Award har delats ut årligen sedan 2013 och syftar bland annat till att ge praktiskt stöd och uppmärksamhet som ska stärka prisvinnarens arbete och säkerhet. Genom ökat stöd kan människorättsförsvarare som Naw Ohn Hla, trots att det innebär stora risker, fortsätta utkräva ansvar när individer i maktposition utnyttjar sin ställning för att kränka de mänskliga rättigheterna.

– Jag är väldigt glad och tacksam för den här utmärkelsen. Priset är en påminnelse om att vi måste fortsätta kämpa. Men det ger oss en känsla av styrka och att vi inte är ensamma i detta. Att andra ser och förstår vad vi står inför gör att vi känner oss tryggare, säger Naw Ohn Hla.

Naw Ohn Hla fungerar som en stöttepelare för många och som en inspirationskälla för ännu fler. Med lättsamhet, humor och värme finns hon där för den yngre generationens människorättsförsvarare. Burma är långt ifrån en demokrati, trots att många i omvärlden lockas att framställa det så efter ett på ytan demokratiskt val. I själva verket eskalerar övergreppen och Burma drivs allt längre bort från den dröm som Naw Ohn Hla och Aung San Suu Kyi en gång gemensamt kämpade för. Men med aktivister som Naw Ohn Hla tänds hoppet för många om att verklig demokrati trots allt är möjligt och fler vågar ta det helt avgörande steget att höja rösten.

Om Naw Ohn Hla

Naw Ohn Hla har inspirerat flera generationer av människorättsförsvarare i Burma. Bild: Civil Rights Defenders/Hkun Li.

Naw Ohn Hla har arbetat för demokrati och mänskliga rättigheter i över 30 år. Hon har under hela sin karriär stått upp för etniska minoriteters-, kvinnors-, och andra diskriminerade gruppers rättigheter. För sina kritiska uttalanden gentemot militären och regeringen, samt för sitt engagemang i fredliga protester och demonstrationer, har hon gripits och fängslats många gånger. Naw Ohn Hla var tidigare vän och en del av samma demokratirörelse som landets nuvarande och alltmer auktoritära ledare Aung San Suu Kyi. Idag är Naw Ohn Hla en av få röster som vågar stå upp mot makten och öppet kritisera regimen.

Om Civil Rights Defender of the Year Award

Sedan 2013 delar Civil Rigths Defenders varje år ut priset Civil Rights Defender of the Year Award till en människorättsförsvarare som, trots att det innebär risker för hens egens säkerhet, fortsätter att kämpa för att mänskliga rättigheter ska erkännas och respekteras.

Priset uppmärksammar situationen för utsatta människorättsförsvarare och fungerar dessutom som ett direkt stöd till mottagaren. Personen som tar emot priset måste utföra sitt arbete med fredliga metoder och inom en oberoende människorättsorganisation.

Läs vår FAQ om priset här.

Presskontakt

För mer information: press@crd.org eller +46 (0)76 576 27 62.

Taggar , ,