Två år sedan militärkuppen i Burma

Den 1 februari 2021 tog militären makten i Burma genom en statskupp. Landets ledare Aung San Suu Kyi, som tillsammans med sitt parti vann stort i valet året innan, greps i samband med kuppen. Sedan dess kontrollerar militären landet hårt och använder brutalt våld för att tysta människorättsförsvarare, civilsamhälle och journalister. Fler än 2900 personer har mördats av militären och över 17 500 personer har arresterats. 

Under valet i november 2020 vann Aung San Suu Kyis parti the National League for Democracy stort. Militären hävdade att det pågått valfusk, vilket valkommissionen senare förnekat. Den 1 februari, när parlamentet skulle hålla sitt första sammanträde, genomförde militären en statskupp och tog makten i landet.   

Militärkuppen ledde till massprotester. Fler än 2900 människor har mördats av militären och över 17 500 har arresterats. Landets ledare Aung San Suu Kyi har dömts för en rad anklagelser till 33 års fängelse.  

Trots militärens brutala våld står folket upp mot diktaturen. Över hela landet har stora protester, strejker och bojkotter brutit ut. Journalister fortsätter sitt arbete trots militärens upprepade attacker.   

Militärjuntan anklagas för krigsbrott 

Den 9 december i år hade minst 18 636 väpnade sammandrabbningar och attacker tagit plats, vilket lett till att 1 225 100 personer fördrivits från sina hem sedan kuppens start. Militärjuntans trupper har torterat och dödat civila och bränt ner byar. 

Militären har utfört luftangrepp mot civila och den 23 oktober förra året bombade regimens jetplan en konsert i staten Kachin, vilket dödade upp mot 80 personer. 

Juntan har anklagats för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten och har fördömts av FN.  

Attackerna mot civilsamhället har också ökat. Den 25 juli 2022 avrättades fyra demokratiaktivister. Det är första gången någon har avrättats i landet sedan slutet av 1980-talet. 

“I två år har militärjuntan i Burma gått hårt åt civila, demokratiaktivister, människorättsförsvarare och fredliga demonstranter. Situationen för mänskliga rättigheter är fruktansvärd. Våldet måste upphöra och juntan måste ställas till svars. Omvärlden måste fortsätta stötta människorättsförsvarare och demokratirörelsen i Burma. Det är viktigare än någonsin, säger Rosanna Ocampo, chef för Asienavdelningen på Civil Rights Defenders. 

Vad vi gör  

Civil Rights Defenders fortsätter att bevaka situationen i landet. 

Vi bedriver påverkansarbete och opinionsbildning i syfte att informera om vad som händer i landet och påverka aktörer att agera för att återinföra demokratin.  

Civil Rights Defenders har kunnat dela ut flexibelt akutstöd till människorättsförsvarare och aktivister för att förbättra deras säkerhet. Sedan kuppen inleddes har totalt 700 burmesiska aktivister och människorättsförsvarare från olika regioner och med olika bakgrunder fått ta emot stöd från Civil Rights Defenders akutfond. Vi såg tydligt deras viktiga arbete för att upprätthålla demokratin i landet och i början handlade många av ansökningarna om säkra sätt att fortsätta det arbetet på. I Burma går majoriteten av stödet till att bidra med säkert boende för människorättsförsvarare, men vi har också erbjudit trygga kontorsplatser och säkra kommunikationsvägar. Behovet av stöd är omfattande. Swisha 100 kr till 900 12 98, eller ge ditt stöd här: 

Ge en gåva
Taggar ,