Burma efter militärkuppen: ”Situationen är katastrofal”

För tre år sedan, den 1 februari 2021, tog militären makten över delar av Burma. Landets ledare Aung San Suu Kyi, som tillsammans med sitt parti vann stort i valet året innan, greps i samband med kuppen. Militären använder brutalt våld för att försöka kontrollera landet och slår hårt ned på människorättsförsvarare, civilsamhället och journalister för att tysta allt motstånd. Sedan kuppen har fler än 4 400 personer dödats av militären och över 25 800 har arresterats.  

Under valet i november 2020 vann Aung San Suu Kyis parti the National League for Democracy stort. Militären hävdade att det pågått valfusk, vilket valkommissionen senare förnekat. Den 1 februari, när parlamentet skulle hålla sitt första sammanträde, genomförde militären ett kuppförsök för att ta makten i landet. 

Trots militärens brutala våld står folket upp mot diktaturen. Över hela landet har stora protester, strejker och bojkotter brutit ut. Människorättsförsvarare, civilsamhällesaktivister och journalister har fortsatt sitt arbete trots attacker från militären.  

Militärjuntan anklagas för krigsbrott 

Sedan februari 2021 har militärjuntan inlett över 1 000 flyganfall och bränt ner minst 77 274 hus. Det senaste året har juntans våld riktats allt mer mot civila med attacker mot byar, städer, läger med internflyktingar, religiösa platser där flyktingar sökt skydd, skolor och sjukhus.  

Militärjuntan har anklagats för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten och måste hållas till svars.  

Attackerna mot civilsamhället har också ökat. Nästan 20 000 politiska fångar hålls i förvar och över 160 personer riskerar dödsstraff. 

“Situationen för mänskliga rättigheter i Burma är katastrofal. I tre år har militärjuntan i Burma gått hårt åt civila, demokratiaktivister, människorättsförsvarare och fredliga demonstranter. Detta måste få ett slut och juntan måste ställas till svars,” säger Rosanna Ocampo, chef för Asienavdelningen på Civil Rights Defenders. 

Vad vi gör  

Civil Rights Defenders fortsätter att bevaka situationen i landet. Vi bedriver påverkansarbete och opinionsbildning i syfte att informera om vad som händer i landet och påverka aktörer att agera för att återinföra demokratin.  

Civil Rights Defenders har kunnat dela ut flexibelt akutstöd till människorättsförsvarare och aktivister för att förbättra deras säkerhet. Sedan kuppen inleddes har över 750 burmesiska människorättsförsvarare och deras familjer från olika regioner och med olika bakgrunder fått ta emot stöd från Civil Rights Defenders akutfond. Vi såg tydligt deras viktiga arbete för att upprätthålla demokratin i landet och i början handlade många av ansökningarna om säkra sätt att fortsätta det arbetet på. I Burma går majoriteten av stödet till att bidra med säkert boende för människorättsförsvarare, men vi har också erbjudit trygga kontorsplatser och säkra kommunikationsvägar. Behovet av stöd är omfattande. Swisha 100 kr till 900 12 98, eller ge ditt stöd här: 

Ge en gåva
Taggar ,