Ryska festivaler ökar medvetenhet om hbtqi-rättigheter

Utställning på OpenArt in Moscow. Foto: Moscow OpenArt.

Trots att 2020 har inneburit svåra utmaningar för civilsamhället har flera organisationer visat på stort engagemang och tålamod. I ljuset av pandemin har arrangörerna för QueerFest i St. Petersburg och OpenArt i Moskva hittat nya sätt att föra samman hbtqi-personer och allmänheten för att diskutera och öka medvetenheten om hbtqi-rättigheter i Ryssland. 

Den 9 till 11 oktober samlades människor i Moskva för den tredje årliga OpenArt-festivalen – ett tredagarsevent för musiker, konstnärer och aktivister inom hbtqi-rörelsen. Årets festival inkluderade en online-portal med direktuppkoppling mellan OpenArt och Cinema Queer i Stockholm, så att deltagare från båda sidor av Östersjön kunde prata med varandra och delta i aktiviteter tillsammans.

I St. Petersburg pågår just nu tiodagarsfestivalen QueerFest, där besökare kan delta i föreläsningar, framträdanden och workshops om hbtqi-rättigheter. Trots att pandemin medfört flera utmaningar har arrangörerna hittat nya sätt att föra samman människor från Ryssland och den post-sovjetiska regionen.

– Det här året har inneburit många utmaningar för hela världen, och det gäller även för vår festival. Men vi har trots alla hinder inte bara lyckats anordna festivalen, utan också integrera nya inslag, säger en av organisatörerna bakom QueerFest.

Foto: QueerFest

På Queerfest kan man också ta del av fotoutställningen “Transmongolian” av den spanska konstnären Alfao Laiz online. Besökare kan utforska utställningen i 3D, vilket ger intrycket av att man är på plats och ser fotona personligen.

– Att göra festivalen tillgänglig online är ett sätt att erbjuda invånare i Ryssland och den post-sovjetiska regionen möjligheten att delta och känna stolthet, säger organisatörerna till Civil Rights Defenders.

Ett tryggt forum

QueerFest är ett unikt event för hbtqi-personer i St. Petersburg och Ryssland. Eftersom festivalen inte är vinstdrivande, och eftersom hbtqi-personer ofta utsätts för diskriminering som kan leda till ekonomiska svårigheter, är det extra viktigt att ha sådana här event öppna och tillgängliga, säger organisatörerna och lägger till:

– Festivalen representerar ett tryggt forum där varje människa kan vara sig själv, vilket är betydelsefullt med tanke på den homofobiska politiken som förs i vårt land.

Växande stöd från den privata sektorn

En sak som organisatörerna är stolta över är hur mycket stöd festivalen har fått från den privata sektorn, speciellt från det välkända ryska klädmärket Volchok som utvecklat den första ryska Pride-kollektionen. 

– Stödet från den privata sektorn innebär inte bara ett bidrag till hbtqi-personer och festivalen, utan indikerar också en positiv förändring i samhället, säger en av organisatörerna.

QueerFest och OpenArt äger rum 8 till 18 oktober och 9-11 oktober.

Taggar , ,