“Belarusierna har varit involverade i en hisnande kamp i sex månader nu”

Ales Bialiatski på Right Livelihood Foundations seminarium “Voices in Belarus that cannot be silenced”. Se hela seminariet här. Foto: Stina Stjernkvist.

Nyligen besökte den belarusiska demokratiaktivisten och 2014 års Civil Rights Defender of the Year Stockholm för att ta emot årets Right Livelihood Award. Hans budskap till omvärlden är tydligt: förändring kommer att ske.

Sedan de riggade valen i augusti i år har inget varit sig likt i Belarus. Omvärlden har bevittnat hur det belarusiska folket samlats i massiva fredliga demonstrationer mot den auktoritära ledaren Aljaksandr Lukasjenka, som ofta kallas Europas sista diktator.

Myndigheterna har försökt tysta demonstrationerna med våldsamma metoder, så som massgripanden, utbrett övervåld, tortyr och även sexuellt våld. Det totala antalet som gripits för att ha deltagit i protesterna har överstigit 30 000 personer och minst fyra personer har dött.

Ales Bialiatski och människorättsorganisationen Viasna som han grundade 1996 tilldelades årets Right Livelihood-pris för sitt engagemang för demokratin och för att de har spelat en viktig roll för organisationsfriheten. De hyllas även för att ha försvarat de som arresterats för att ha deltagit i protesterna och för att ha dokumenterat människorättskränkningar under årets protester.

Ales Bialiatski och Anders L. Pettersson, Executive Director, Civil Rights Defenders på Right Livelihood Foundations seminarium “Voices in Belarus that cannot be silenced”. Foto: Stina Stjernkvist.

Demonstranterna fortsätter slå tillbaka

Trots myndigheternas brutala svar fortsätter demonstranterna att slå tillbaka och Ales Bialiatski ser en helt ny energi bland folket.

”För bara ett år sedan, när Lukasjenkas regim kontrollerade allt, arbetade vi med ett mycket mer långsiktigt perspektiv. I år har mycket förändrats. Vi ser nu hur miljoner människor är intresserade av politik och utrycker en önskan om riktig förändring.”

Han fortsätter med att lyfta hur den yngre generationen är trött på regimen och kräver verklig förändring:

”Lukasjenkas krets har mer eller mindre förblivit densamma sen han kom till makten för 26 år sedan. Men samhället har förändrats, en ny generation har växt upp och för dem är demokrati och mänskliga rättigheter, som finns med i konstitutionen, inte bara tomma ord. De vill att detta implementeras.”

”Vi är fortfarande mitt i konflikten”

I takt med att den internationella uppmärksamheten minskar påminner Ales Bialiatski oss om att vi fortfarande är mitt i konflikten. Proteströrelsen har inte tagit slut och folk kommer fortsätta göra motstånd.

”Vår organisation och andra människorättsorganisationer fortsätter arbeta under dessa svåra tider. Vi har sett mycket de senaste 25 åren men vi har aldrig sett något likt det som händer nu.”

Stödet från omvärlden är fortfarande mycket viktigt.

”Belarusfrågan måste lösas av belarusierna, men jag hoppas fortfarande på stöd från omvärlden.”

Trots att situationen är svår är Ales övertygad om att förändring kommer ske.

”Låt oss hoppas att vårt arbete och den utveckling vi ser i Belarus, tack vara de tusentals initiativ som tagits, leder till verklig förändring. Vi förstår att detta är en process som tar tid, men vi börjar se ljuset i slutet av tunneln.”

Civil Rights Defenders står bakom det belarusiska folkets kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Vi hade förmånen att träffa Ales Bialiatski under hans besök i Stockholm och deltog även i ett seminarium i samband med prisutdelningen. Denna artikel är baserat på seminariet, här kan du se det i sin helhet.

Taggar ,