Fängslade mediearbetare i rampljuset

Människor kräver att mediearbetarna friges. Foto: Belarusian Association of Journalists

I Belarus kan det vara riskabelt att arbeta som journalist. Det är inte ovanligt att journalister arresteras och döms till många år i fängelse. I en kampanj låter det belarusiska journalistförbundet (Belarusian Association of Journalists) oss möta landets politiskt fängslade mediearbetare och ta del av deras fall. Det är ett sätt att skydda dem, att se till att de inte glöms bort.

Belarus kallas ofta för ”Europas sista diktatur”. Landet rankas som 171 av 179 stater i V-Dems ”Liberal Democracy Index” och 157 av 180 på Reportrar utan gränsers ”World Press Freedom Index”. Medierna kontrolleras i stor utsträckning av regimen och restriktiv lagstiftning; det sker ständigt tillslag mot oberoende medier och kritiska röster.

Se personporträtt av de fängslade mediearbetarna

Trots riskerna finns det människor som arbetar för att få ut berättelserna till allmänheten. Enligt det belarusiska journalistförbundet riskerar mediearbetare att fråntas sin pressackreditering, misshandlas när de bevakar protester, eller gripas på grund av sin kritiska rapportering. Sedan det riggade presidentvalet 2020 och efterföljande tillslag har journalister arresterats vid fler än 500 tillfällen.

För närvarande sitter 33 journalister och mediearbetare frihetsberövade. Möt dem och läs deras berättelser här – Belarusian media workers behind bars. Portraits | baj.media.

Taggar