Nobelpristagaren Ales Bialiatski dömd till 10 års fängelse

Ales Bialiatski från Belarus, mottagare av Nobels fredspris 2022 och Civil Rights Defender of the Year Award 2014, dömdes idag till 10 års fängelse. Han döms för att ha tagit in pengar i landet för att finansiera civilsamhällets så kallade “illegala aktiviteter”, något som både människorättsorganisationer och andra länders regeringar menar är politiskt motiverad hämnd för hans arbete för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Ales Bialiatski är en varm människa med humor och integritet. Han är en av de starkaste och tydligaste rösterna för demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus. Han är en modig människorättsförsvarare vars arbete jag beundrar djupt. Den belarusiska regimens desperata försök att tysta honom och andra kritiker med långa fängelsestraff är fegt, men inte oväntat. Landets demokratirörelse har mött allt hårdare motstånd från regimen sedan protesterna 2020, situationen förvärras konstant. Omvärlden måste fortsätta stötta de som står upp för mänskliga rättigheter och demokrati i Belarus och fördöma regimens allt hårdare tilltag, säger Anders L. Pettersson, Executive Director på Civil Rights Defenders.

Ales Bialiatski är ordförande för Viasna, en av landets främsta organisationer för demokrati och mänskliga rättigheter och som han grundade 1996. Under rättegången dömdes även tre andra människorättsförsvarare. Valiantsin Stefanovic, vice ordförande för Viasna och Uladzimir Labkovich, jurist, dömdes till 9 respektive 7 års fängelse. Zmitser Salauyou som åtalats i sin frånvaro dömdes till 8 års fängelse.

Ales Bialiatski, Right Livelihood laureate 2020 och Anders L. Pettersson, Executive Director, Civil Rights Defenders på ett seminarium i Kulturhuset, Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist

Tidigare fängslad  

År 2011 dömdes Ales Bialiatski till fyra och ett halvt års fängelse efter att han anklagats för skatteflykt. Han satt fängslad i nästan tre år innan han släpptes i en amnesti 2014. I juli 2021 greps Ales Bialiatski igen. Han har suttit häktad sedan dess utan någon rättegång. 

Förtrycket i Belarus

Idag finns det 1458 politiska fångar i Belarus. Situationen för politiska fångar i Belarus är katastrofal. Viasna har dokumenterat flera fall av tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling bland politiska fångar och personer som fängslats efter att ha deltagit i fredliga demonstrationer. De belarusiska myndigheterna har dock inte utrett vittnesmålen om tortyr och omänsklig behandling.

Civil Rights Defender of the Year Award 2014 

År 2014 tilldelades Ales Bialiatski vårt årliga pris, Civil Rights Defender of the Year Award. Sedan 2013 delar Civil Rights Defenders varje år ut priset Civil Rights Defender of the Year Award till en människorättsförsvarare eller organisation som, trots att det innebär risker för deras egen säkerhet, fortsätter att kämpa för att mänskliga rättigheter ska erkännas och respekteras. 

Taggar ,