Civil Rights Defender of the Year 2014 – Ales Bialiatski

Ales Bialiatski, grundare av människorättsorganisationen Viasna i Belarus, är 2014 års vinnare av utmärkelsen The Civil Rights Defender of the Year Award. I 30 år har han fört en målmedveten kamp för demokrati och mänskliga rättigheter, först i Sovjetunionen och sedan i Belarus.

Ales är en av elva politiska fångar i diktaturens Belarus, dömd till 4,5 års fängelse för skattebrott i en rättegång med politiska förtecken. Ales Bialiatski arresterades den 4 augusti 2011 och är sedan dess isolerad och hindras att kommunicera fritt med omvärlden. Som chef för landets främsta människorättsorganisation Viasna är Ales en centralgestalt för det belarusiska civilsamhället. Valiantsin Stefanovitj är vice ordförande för Viasna.

– Det är viktigt att Ales får det här erkännandet. Han är en stark och varm människa som verkligen brinner för demokrati och mänskliga rättigheter. Omvärldens stöd stärker både honom och alla oss andra på Viasna och gör att vi orkar fortsätta kämpa för ett demokratiskt Belarus. Bara med hjälp av påtryckningar från omvärlden kan vi få till en förändring. Det var verkligen roligt att skriva brevet till Ales och berätta om priset. Tyvärr vet jag inte om brevet kommit fram, vi har ännu inte fått något svar, säger Valiantsin.

Sedan Ales startade Viasna 1996 har han gripits över 20 gånger, bland annat för att ha delat ut kopior av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.

– Rättegången mot Ales Bialiatski inleddes trots internationella protester och krav på hans frigivande. Processen var direkt kopplad till Ales människorättsarbete och domen var en varning till hela det belarusiska civilsamhället, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.

Ales håller, enligt de som varit i kontakt med honom, modet uppe men visar tecken på försämrad hälsa. Enligt Valiantsin Stefanovitj utsätts fångarna i Belarus fängelser för tortyr och kränkande behandling. Ales har tidigare hedrats med flera utmärkelser, bland annat svenska Per Anger-priset, Václav Havel-priset och Homo Homini-priset. Han har nominerats till Nobels fredspris två gånger (2006 och 2007).

Civil Rights Defender of the Year Award delas ut 4 april på årsdagen av mordet på Dr. Martin Luther King, i samband med konferensen Defenders’ Days då människorättsförsvarare från hela världen samlas i Stockholm. Ales kollega Tatsiana Revjaka och hans fru Natalia Pinchuk är i Stockholm för att ta emot priset.

Om Viasna

Viasna hjälper tusentals människor varje år, främst genom att erbjuda gratis rättshjälp. 2003 drog myndigheterna in organisationens registreringsbevis – en kränkning av föreningsfriheten enligt FN:s kommitté för mänskliga rättigheter. Efter flera misslyckade försök att omregistrera Viasna tröttnade organisationen och sedan 2009 arbetar de utan tillstånd – en överträdelse som kan ge upp till två års fängelse. Den belarusiska säkerhetstjänsten, KGB, övervakar ständigt deras verksamhet. Inte desto mindre fortsätter Ales och hans kollegor att arbeta för de mänskliga rättigheterna.

Om Belarus

Belarus blev självständigt 1991 i samband med Sovjetunionens fall. Landet styrs av diktatorn Aljaksandr Lukasjenka sedan 1994. Belarus är det enda i Europa som fortfarande tillämpar dödsstraff. Situationen för människorättsförsvarare i Belarus har nått en ny lägstanivå sedan presidentvalet 2010, då regimen startade en massiv kampanj mot det civila samhället som fortfarande pågår. Till exempel så kränks ständigt rätten till mötes- och föreningsfrihet. Under demonstrationerna efter valet 2010 greps över 700 personer av säkerhetsstyrkor. Organisationer och politiska partier förnekas systematiskt registrering. Organisationer utan registreringsbevis är förbjudna att verka i Belarus. Verksamhet i en sådan organisation kan ge flera års fängelse.

Taggar ,