Bra saker som hände i världen 2023

2023 var ytterligare ett tufft år när det kommer till situationen för mänskliga rättigheter. Trots det fortsätter människorättsförsvarare att kämpa för mänskliga rättigheter och demokrati runt om i världen. Tack vare dessa modiga människor såg vi ett par ljusglimtar under året. Här är några.

Belgrad Pride – största paraden hittills

De senaste decennierna har Belgrad Pride blivit en symbol för motståndskraft. Årets Prideparad ägde rum 9 september 2023 och samlade över 10 000 personer – vilket är den största paraden i landets historia hittills. Läs mer här.

Foto: Vesna Lalić

10 år med Natalia Project

För tio år sedan lanserade Civil Rights Defenders Natalia Project, världens första larm- och säkerhetssystem för människorättsförsvarare. Vid en attack kan bärare av larmet aktivera en nödsignal så att de snabbt kan lokaliseras och få hjälp. Under dessa tio år har Natalia Project stöttat nära 200 människorättsförsvarare och deras nätverk världen över. Läs mer här. Du kan också vara med och stötta arbetet här.

Génesis Dávila berättar mer om sitt arbete och deltagandet i Natalia Project.

Första gången någon döms och ställs till svars för massavrättningarna i Iran 1988

Den iranske medborgare som stod åtalad för folkrättsbrott och mord för sin inblandning i massavrättningar av politiska fångar Gohardasht-fängelset i Iran 1988 dömdes till livstids fängelse i Svea hovrätt i december 2023. Civil Rights Defenders har bevakat rättegången på plats i rättssalen i över två års tid. Läs mer här.

Arresteringsorder mot Bashar al-Assad och tre av hans medarbetare för krigsbrott och brott mot mänskligheten i Syrien

Domare i Frankrike har utfärdat internationella arresteringsorder mot Syriens president Bashar al-Assad och tre av hans medarbetare för krigsbrott och brott mot mänskligheten efter saringasattacker i Syrien 2013. Beslutet är ett resultat av en utredning som inleddes efter att syriska brottsoffer och organisationer i mars 2021 lämnade in en anmälan om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten efter saringasattacker i Syrien. Läs mer här.

Nataša Kandić – en av världens mest inflytelserika kvinnor

Tack vare sitt outtröttliga arbete med att kräva rättvisa för krigsoffer har den serbiska människorättsförsvararen Nataša Kandić utsetts till en av de 100 mest inflytelserika kvinnorna i världen av BBC. Vi är extra stolta då Nataša Kandić var den första att motta Civil Rights Defender of the Year Award 2013.

Nataša Kandić.

Phyllis Omido – pristagare Right Livelihood 2023

Vi är särskilt glada att vår långvariga partner och Natalia Project-deltagare Phyllis Omido, modig människorättsförsvarare och medgrundare av den kenyanska miljörättsorganisationen Center for Justice GEA, fick motta årets Rights Livelihood-pris. Läs mer här.

Phyllis Omido med Natalia-larmet.

Uzbekistan har stiftat lag mot könsbaserat våld

Efter hårt arbete från civilsamhället antog Uzbekistan en banbrytande lag för att skydda kvinnor och barn från sexuellt våld och våld i hemmet. Läs mer här.

Taggar