Arresteringsorder mot Bashar al-Assad och tre av hans medarbetare för krigsbrott och brott mot mänskligheten i Syrien

Franska domare har utfärdat internationella arresteringsorder mot flera högt uppsatta representanter för den syriska regimen, däribland president Bashar al-Assad. Beslutet är ett resultat av en utredning som inleddes efter att syriska brottsoffer och organisationer i mars 2021 lämnade in en anmälan om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten efter saringasattacker i Syrien. Liknande anmälningar har lämnats in i Sverige och Tyskland där förundersökning fortsatt pågår.

Den syriska regimen genomförde saringasattacker mot civilbefolkningen i Douma den 5 augusti 2013 och al-Ghouta den 21 augusti 2013. Över tusen personer dödades och många fler skadades allvarligt, däribland många barn.

– Arresteringsorderna sänder ett viktigt budskap till alla som överlevt och drabbats av dessa fruktansvärda attacker och andra folkrättsbrott i Syrien att världen inte glömt bort dem, och att arbetet för rättvisa fortsätter, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.   

De franska domarnas beslut att utfärda arresteringsorder mot Syriens president Bashar al-Assad, hans bror Maher al-Assad, samt generalerna Ghassan Abbas och Bassam al-Hassan följer en flerårig förundersökning. Polisanmälan i fallet lämnades in i mars 2021 av syriska brottsoffer och The Syrian Center for Media and Freedom of Expression i samarbete med Syrian Archive och Open Society Justice Initative. Sedan dess har organisationerna och Civil Rights Defenders blivit part i målet i Frankrike.  

I snart tre års tid har Civil Rights Defenders och de tre organisationerna samarbetat för att få till stånd och driva framåt utredningar i Frankrike, Tyskland och Sverige om saringasattacken i al-Ghouta den 21 augusti 2013. Nyligen anslöt sig också organisationen Association of the Victims of Chemical Weapons (AVCW) som part i målet i Frankrike. 

Bevisning knyter syriska regimen till attackerna

Förutom omfattande vittnesmål från personer som utsattes för och överlevde giftgasattackerna i Douma och al-Ghouta innehöll anmälan hundratals dokumentära bevis, däribland bild- och filmmaterial, samt annan dokumentation som bland annat beskriver den militära beslutskedjan bakom attackerna.  

– Utifrån den bevisning som lämnats in i ärendet och vad som framkommit av utredningen i övrigt har de franska utredningsdomarna funnit att de personer som omfattas av arresteringsorderna varit ytterst ansvariga för attackerna. Att de nu utfärdar arresteringsorder är en viktig markering inte bara mot den syriska regimen, utan mot alla stater, att förbudet mot kemiska vapen inte kan överträdas ostraffat, säger Aida Samani, jurist på Civil Rights Defenders.    

En möjlighet att fastslå fakta

Liksom svenska myndigheter, har franska myndigheter i vissa fall jurisdiktion över brott som begåtts utanför landets gränser och kan därför ställa förövare av folkrättsbrott som begåtts utomlands inför rätta i Frankrike.  

– Den process som nu inletts i Frankrike kan komma att leda till att de utpekade ställs inför rätta, och döms, i sin frånvaro. En sådan rättegång är viktig för att kunna fastslå fakta om saringasattackerna, och för att brottsoffer ska få komma till tals om sina erfarenheter från attackerna, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.   

Anmälan och förundersökning i Sverige

I april 2021 lämnade Civil Rights Defenders och syriska brottsoffer in en liknande polisanmälan mot representanter för Assads regim till svenska polisen som resulterade i att en förundersökning inleddes. Likt anmälan i Frankrike och Tyskland berör polisanmälan i Sverige saringasattacker i Syrien.  

Kemvapenattacker i Syrien

Sedan 2011 har över 200 kemvapenattacker rapporterats i Syrien. FN-utredare har tillsammans med Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, slagit fast att Assad-regimen är ansvarig för flera av attackerna. Giftiga gaser såsom sarin-, klor- och senapsgas har använts i attackerna mot civilbefolkningen. Attackerna resulterade i tusentals dödade och skadade. Att utsättas för saringas är dödligt, extremt plågsamt och leder ofta till långvariga svåra skador hos de som överlever. 

Mer information

  • Vill du veta mer om arresteringsorderna utfärdade i Frankrike? Läs vår Q&A på engelska här och på franska här.
  • Läs organisationernas gemensamma pressmeddelande om arresteringsordrarna utfärdade i Frankrike på engelska här och på franska här.
  • För summering av polisanmälan, läs mer här och här.
  • För att läsa om vår tidigare polisanmälan mot 25 högt uppsatta inom den syriska regimen 2019, läs mer här.

Kontakt

För mer information, vänligen kontakta Civil Rights Defenders på press@crd.org eller +46 (0)76 576 27 62.

Var med och ställ Assad till svars!

Bashar al-Assads regim i Syrien har begått fruktansvärda brott mot mänskligheten. Hjälp oss att utkräva ansvar! Swisha 100 kronor till 900 12 98. 

Projektet Keeping Dictators Awake at Night finansieras av Postkodlotteriet. 

Taggar ,