Syrier i Sverige kräver upprättelse för tortyr

Nio syrier bosatta i Sverige vittnar om tortyr, avrättningar, elchocker, sexuellt våld, grov misshandel, och svält. Nu polisanmäler vi 25 högt uppsatta personer inom den syriska underrättelsetjänsten, militären och militärpolisen för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Uppdatering 20 maj 2019:

Polisen har nu börjat utreda ärendet. Målsägandebiträden har förordnats för flera av de personer som står bakom anmälan och därtill har polisen hört flera av dem mot bakgrund av deras uppgifter i anmälan.

– Det betyder mycket för mig att svenska myndigheter tar det vi utsatts för på allvar och hjälper oss att uppnå rättvisa, säger ett av vittnena.

Läs mer här: Swedish War Crimes Unit interviews Syrian torture survivors

Artikel publicerad den 20 februari 2019:

– Jag har överlevt tortyr i två av underrättelsetjänstens anläggningar i Damaskus, men hundratusentals fångar i Syrien riskerar att dö. Nu lämnar vi in den här anmälan för att få ett slut på tortyrsystemet, säger Abdulnaser, som är en av dem som lämnat vittnesmål till polisanmälan.

Anklagelserna i det drygt 250 sidor långa dokumentet baseras till stor del på vittnesmål från nio syrier, som överlevt tortyr som utförts i den syriska regimens anläggningar mellan 2011–2015.

I Sverige bor i dag många syrier som lever med minnen och trauman från tortyr, samtidigt som förövarna går fria. Enligt svensk lagstiftning är det möjligt för myndigheter i Sverige att utreda och lagföra grova internationella brott som har begåtts i ett annat land, trots att det saknas en koppling till Sverige. Det innebär att brott mot mänskligheten, folkmord och krigsförbrytelser kan utredas i Sverige, oavsett var de är begångna eller vilken nationalitet som gärningspersonen eller målsäganden har.

– Det är viktigt att rättvisa skipas så att de personer som överlevt tortyr och deras anhöriga får någon form av upprättelse. Sverige behöver bidra till det arbetet för att motverka den straffrihet som råder i dag, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Anmälan, som lämnas in till svensk polis, är resultatet av ett långt samarbete mellan de syriska vittnena, Civil Rights Defenders, European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR), de två syriska juristerna Anwar al-Bunni (Syrian Center for Legal Research and Studies) och Mazen Darwish (Syrian Center for Media and Freedom of Expression) samt Caesar Files Group.

  • För att läsa vittnesmål från syrier som överlevt tortyr, klicka här.
  • För att läsa en summering av polisanmälan, klicka här.
  • Vill du veta mer om fallet? Läs vår Q&A.
Taggar , ,