Belgrad Pride: största Prideparaden någonsin

Foto: Vesna Lalić

Under de senaste två decennierna har Belgrad Pride blivit en stark symbol för motståndskraft. Belgrad Pride har vuxit i både omfattning och betydelse, ett tydligt bevis på engagemanget för att främja jämlikhet och mångfald. Årets Prideparad som ägde rum den 9 september och samlade mer än 10 000 personer blev den största i landets historia.

Belgrad Pride gick under parollen ”We’re Not Even Close” och var utan tvekan en succé – samt ett viktigt steg mot lika rättigheter för hbtqi-personer.

– Vi är stolta över att vi återigen har gått på stadens gator och kämpat för hbtqi-rättigheter. Vi är också stolta över att så många människor deltog i paraden och därmed skickade ett starkt budskap om att Belgrad stöttar mångfald och inkludering. Vi fortsätter engagera oss i kampen för kärlek och jämlikhet, och vi kräver att alla de krav som Belgrad Pride ställt ska uppfyllas.

Arrangörerna

Kraven fortsätter vara desamma

Även om Prideparaden växer så fortsätter kampen för hbtqi-rättigheter. Belgrad Prides krav har varit desamma sedan 2014 och har ännu inte uppfyllts. Det handlar om grundläggande rättigheter som i dag inte tillgodoses. Kraven är en uppmaning till politisk handling och en påminnelse om att vi behöver fortsätta att arbeta för en värld där varje individ behandlas med respekt och värdighet.

Foto: Vesna Lalić

Civil Rights Defenders har varit en stolt partner till Belgrad Pride i många år. Vi är glada över att kunna samarbeta med hbtqi- och människorättsorganisationer i Serbien för att tillsammans främja hbtqi-rättigheter och ta fler steg mot en mer inkluderande och jämlik framtid för alla.

Taggar , ,