Tio år efter kemvapenattacken i syriska al-Ghouta väntar offren fortfarande på upprättelse

Idag har det gått tio år sedan den syriska regimen utförde en brutal kemvapenattack i områden omkring Syriens huvudstad Damaskus. Polisutredningar pågår i TysklandFrankrike och Sverige men ännu har ingen ställts till svars för detta krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Kemvapenattacken i al-Ghouta resulterade i över tusen döda och skadade, varav flera hundra barn. Såväl FN som flera regeringar har fastställt att attacken planerades och utfördes av den syriska regimen.

– Den straffrihet som fått råda under de senaste tio åren signalerar att världen inte bryr sig om saringasattackens offer och deras familjer, och att de regler som en majoritet av världens stater har kommit överens om kan överträdas utan några kännbara konsekvenser. Därför är det viktigt att offren får upprättelse och att de ansvariga för attacken utkrävs på ansvar, säger Aida Samani, Senior Legal Adviser på Civil Rights Defenders.

Tillsammans med överlevare från saringasattacken lämnade Civil Rights Defenders och andra människorättsorganisationer in polisanmälningar i Tyskland, Frankrike och Sverige under åren 2020 – 2021.

Sedan vi lämnade in vår anmälan i Sverige och våra partnerorganisationer lämnade in anmälningar i Frankrike och Tyskland, har myndigheterna i alla tre länder vidtagit utredningsåtgärder. Därtill har Civil Rights Defenders har nu upptagits som part i den utredning som pågår i Frankrike. Det innebär bland annat att Civil Rights Defenders kan bidra mer aktivt till utredningen genom att till exempel föreslå vittnen för utfrågning av myndigheterna eller genom att utbyta information med myndigheterna.

Kemvapenattackerna i Syrien

Sedan 2011 har över 200 kemvapenattacker rapporterats i Syrien. FN-utredare har tillsammans med Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, slagit fast att Assad-regimen är ansvarig för flera av attackerna. Giftiga gaser såsom sarin-, klor- och senapsgas har använts i attackerna mot civilbefolkningen. Attackerna resulterade i tusentals dödade och skadade. Att utsättas för saringas är extremt plågsamt och leder ofta till långvariga svåra skador hos de som överlever.

Mer information

  • För en summering av den polisanmälan vi lämnade in 2021, läs mer här.
  • För att läsa mer om förra gången vi polisanmälde 25 högt uppsatta personer inom den syriska regimen, läs mer här.
  • Vill du veta mer om det här fallet? Läs vår Q&A på svenska här, på arabiska här och på engelska här.

Kontakt

För mer information, vänligen kontakta Civil Rights Defenders på press@crd.org eller +46 (0)76 576 27 62.

Var med och ställ Assad till svars!

Bashar al-Assads regim i Syrien har begått fruktansvärda brott mot mänskligheten. Hjälp oss att utkräva ansvar! Swisha 100 kronor till 900 12 98.

Taggar ,