”Det känns bra att förenas med andra som kämpar för miljön och mänskliga rättigheter”

Raabia Hawa, chef Ulinzi Africa Foundation

Voices from Defenders’ Days

Träffa Raabia Hawa, chef för Ulinzi Africa Foundation i Kenya.

För åtta år sedan lämnade Raabia Hawa, Kenya, sin karriär inom media för att på heltid bekämpa tjuvjakt. Idag är hon chef för Ulinzi Africa Foundation, den första ideella organisationen i Östafrika som försvarar djurväktares rättigheter. Hon är en av 200 deltagare på Defenders’ Days i Stockholm denna vecka.  

Kenya är hem åt många utrotningshotade djurarter, som hotas av tjuvjakt och att fördrivas från sina habitat. Raabia Hawa fick upp ögonen för problemet när hon arbetade som värd för ett nationellt radioprogram. Hon insåg också hur låg den allmänna kännedomen om problemet var, och beslutade sig för att ta upp kampen. Hon startade Ulinzi Africa Foundation, som arbetar för att utbilda och stärka säkerheten och arbetsvillkoren för djurväktare. De kämpar även för att ställa företag skyldiga till tjuvjakt inför rätta.  

Det är ett farligt arbete. Privata företag försöker lägga beslag på naturområden som är kritiska för elefanters och andra djurs överlevnad. Det har hänt att djurväktare som stått i vägen för dem har skjutits till döds. Därtill plågas Tanadeltat, där Raabias organisation primärt arbetar, av närvaron av terroristgrupper. Raabia har själv mottagit dödshot från företag och hotas ständigt att arresteras av myndigheter.  

– På grund av mina försök att ställa ett företag som ägnat sig åt illegal trålning inför rätta, har min organisation och jag blivit en måltavla för trakasserier. Myndigheter har konfiskerat vapen från mina väktare, försökt anhålla flera av dem, och privata aktörer med intressen i regionen driver smutskastningskampanjer mot oss, berättar Raabia.  

Vägrar ge upp trots motståndet  

På grund av den ökande hotbilden gick Raabia nyligen med i Natalia Project, Civil Rights Defenders säkerhetslarm för människorättsförsvarare. Men trots de många aktörer som gör allt i sin makt för att stoppa henne och hennes organisation ger hon inte upp. Hon ger följande råd till andra aktivister:  

– Börja aldrig med en uppgiven attityd. Tro på dig själv, även när ingen annan gör det. Så många har sagt till mig “släpp det här så kan du leva säkert och allt kan bli som vanligt igen”. Och tro mig, jag har varit nära att ge upp. Men så säger jag till mig själv – om inte jag står upp för elefanternas rättigheter och deras natur, vem kommer göra det? 

Hon säger att hon ser Defenders’ Days som en chans att få stöd från likasinnade aktivister som liksom hon befinner sig i utmanande situationer där det ibland känns som att hela världen är emot dem. 

– Jag är här för att bygga nätverk och för att få stöd. Innan Defenders’ Days visste jag inte att det fanns ett sådant här community, och det känns bra att förenas med andra beskyddare av miljö- och mänskliga rättigheter.

Om Defenders’ Days

Defenders’ Days är Civil Rights Defenders globala plattform för nätverkande för människorättsförsvarare över hela världen. Plattformen utgår från människorättsförsvarnas behov och fokuserar på innovativa verktyg som ett medel i kampen för mänskliga rättigheter. Defenders’ Days-konferensen är en av världens största konferenser för och med människorättsförsvarare. Konferensen organiseras av Civil Rights Defenders varannat år för att stärka, stödja och möjliggöra nätverkande för de modiga människor som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter.

Taggar , , ,