Grattis Ales Bialiatski, Memorial och Center for Civil Liberties till Nobels fredspris!

Våra varmaste gratulationer till den belarusiska människorättsförsvararen Ales Bialiatski, den ryska människorättsorganisationen Memorial och den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties som mottog Nobels fredspris 2022. Ett stort erkännande av deras viktiga arbete, men även ett erkännande till alla modiga människor som dagligen kämpar för demokrati, fred och mänskliga rättigheter.

Ales Bialiatski

– Detta är ett otroligt viktigt erkännande av Ales Bialiatskis viktiga arbete. Han är en stark och varm människa som verkligen brinner för demokrati och mänskliga rättigheter. Varje möte med Ales är inspirerande för oss som arbetat med människorättsförsvarare i 40 år. Priset är också ett oerhört viktigt erkännande för hela den belarusiska demokratirörelsen, som mött allt hårdare motstånd från regimen sedan protesterna 2020, säger Anders L. Pettersson, Executive Director Civil Rights Defenders.   

Ales Bialiatski, Right Livelihood laureate 2020 and Anders L. Pettersson, Executive Director, Civil Rights Defenders at a webinar at Kulturhuset I Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist

2014 mottog Ales vårt pris Civil Rights Defender of the Year Award 2014.

Idag finns det 1348 politiska fångar i Belarus. Ales Bialiatski, grundaren av den belarusiska människorättsorganisationen Viasna, är en av dem. År 2011 dömdes Ales Bialiatski till fyra och ett halvt års fängelse efter att han anklagats för skatteflykt. Han satt fänglsad i nästan tre år innan han släpptes i en amnesti 2014. I juli 2021 arresterades Ales Bialiatski igen och är nu en av de sju fängslade Viasnamedlemmarna.  

Situationen för politiska fångar i Belarus är katastrofal. Viasna har dokumenterat flera fall av tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling bland politiska fångar och personer som fängslats efter att ha deltagit i fredliga demonstrationer. De belarusiska myndigheterna har dock inte utrett vittnesmålen om tortyr och omänsklig behandling. 

Memorial

I över 30 år har Memorial varit en hörnsten i det ryska civilsamhället. Memorial är det största centret för mänskliga rättigheter, med fokus på politisk förföljelse som begicks under sovjettiden och i dagens Ryssland. Memorials två enheter – Memorial Human Rights Center och International Memorial Society – stämplades som ”utländska agenter” 2014 respektive 2016. I november 2021 lämnade åklagare in stämningar för deras likvidation, och anklagade båda för att inte följa den repressiva lagstiftningen om ”utländska agenter” som stigmatiserar aktivism och strider mot Rysslands internationella åtaganden om mänskliga rättigheter. Den 28 december 2021, efter en rättegång som pågått sedan den 25 november, beslutade högsta domstolen att stänga ner Memorial.

Kontakt

Civil Rights Defenders har mångårig erfarenhet av att bevaka och kommentera läget för mänskliga rättigheter, och har en nära relation till Ales Bialiatski. Vi kan kommentera samtliga av årets pristagare samt situationen för mänskliga rättigheter. Läs mer i vårt pressrum eller kontakta oss på +46 (0)76 576 27 62 / press@crd.org.

Taggar ,