Ryska myndigheter måste upphöra med förföljelsen av Memorial

Memorial, en av Rysslands mest framtstående människorättsorganisationer, hotas av likvidation av ryska myndigheter på grundlösa anklagelser. Memorials två entiteter – Memorial Human Rights Centre och International Memorial Society – stämplades som ”utländska agenter” 2014 respektive 2016. I november 2021 stämde ryska åklagare organisationen och anklagade båda entiteterna för att inte följa den repressiva lagen om utländska agenter, som stigmatiserar aktivism och strider mot Rysslands internationella skyldigheter med hänsyn till mänskliga rättigheter.

I dag, på dagen för mänskliga rättigheter, fördömer vi, de undertecknade människorättsorganisationerna, kraftfullt förföljelsen av de två entiteterna av Memorial. Vi uppmanar de ryska myndigheterna att upphöra med sina trakasserier och hot mot memorial och andra organisationer i det ryska civilsamhället. Myndigheterna bör uppfylla sina internationella skyldigheter, respektera de mänskliga rättigheterna och omedelbart upphäva lagstiftningen om utländska agenter.

Läs hela uttalandet på engelska här.

Taggar ,