“Det var omöjligt att inte göra något” – feministiskt motstånd mot kriget

Sasha Starost och Liliya Vyzhivatova, foto Liliya: Nataliia Vezhevatova

Rysslands president Putin gick nyligen ut med en order om att mobilisera minst 300 000 män till kriget i Ukraina. Detta har lett till en ny protestvåg i landet och minst 1 300 personer har gripits av polisen. The Feminist Anti-War Resistance (FAR) är en av organisationerna som kämpar mot kriget och mobiliseringen. Vi har pratat med två koordinatorer som jobbar där. Till skillnad från de flesta andra medlemmarna kan de prata öppet om sitt arbete eftersom de lämnat landet.  

Photo: Nataliia Budantseva.

Rörelsen “The Feminist Anti-War Resistance” (FAR) bildades av en grupp feminister dagen efter Rysslands invasion av Ukraina. Sasha Starost är aktivist, konstnär och översättare. Liliya Vyzhivatova kommer från hbtqi-rörelsen och har arbetat med projekt till stöd för offer för våld i nära relationer.  

Idag har rörelsen ett tiotal informella avdelningar i Ryssland och runt om i världen, hundratals medlemmar och anhängare, och över 40 000 följare på sociala mediekanalen Telegram. FAR ger stöd till antikrigsrörelsen i Ryssland på olika sätt, bland annat genom gratis psykosocial hjälp till aktivister och genom juridisk hjälp till personer som kritiserat kriget och därför riskerar förlora sina arbeten.  

Läs en längre intervju med Sasha och Liliya på engelska här
 

Taggar ,