Två år sedan Rysslands invasion av Ukraina 

Photo: Stas Urchenko, Graty

Det har nu gått två år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Civil Rights Defenders har sedan början av kriget stöttat människorättsförsvarare på plats så att de kan fortsätta sitt viktiga arbete. Och vi kommer att fortsätta så länge vi kan. 

Många människor har trots faran för sina egna liv valt att stanna kvar i Ukraina för att försöka dokumentera det som nu sker i landet. Flera organisationer har gått från att arbeta med medborgerliga rättigheter till att nu istället dokumentera krigsförbrytelser. Många i Ukraina är nu antingen soldater eller aktivister och volontärer. 

Vi har bland annat: 
💛 Gett akutstöd till över 350 journalister och bland annat hjälpt till med första hjälpen-kit och skottsäkra västar. 

💙 Hjälpt till med försäkringar, medicinsk utrustning och satelitinternet så aktivister kan fortsätta sitt viktiga arbete på plats. 

💛 Gett psykosocialt stöd till journalister vid frontlinjen och civilsamhällesaktivister i de tillfälligt ockuperade områdena i Ukraina. 

💙 Hjälpt människorättsförsvarare evakuera och tillfälligt förflytta sig till säkra platser. 

💛 Samarbetat med organisationer som dokumenterar krigsbrott. 

💙Stöttat oberoende medier som bevakar kriget och människorättskränkningar. 

💛 Organiserat påverkansaktiviteter i Bryssel, Warszawa och Stockholm tillsammans med våra partners. 


Civil Rights Defenders prisas för arbete i Ukraina 

Hanna Gerdes, styrelseordförande Civil Rights Defenders och Lina Kushch från det ukrainska journalistförbundet.

Civil Rights Defenders fick år 2024 det ukrainska journalistförbundets pris till stöd för yttrandefriheten. Det ukrainska journalistförbundet är Ukrainas största journalistorganisation och hade över 18 000 medlemmar innan krigets utbrott. 

– Vi vill uppmärksamma Civil Rights Defenders dedikerade stöd för ukrainska journalister och människorättsförsvarare samt deras viktiga roll i att stärka dessa röster globalt. I tider av krig vill vi speciellt lyfta hur viktigt det varit för oss att ha Civil Rights Defenders som en partner i vårt arbete med att dokumentera krigsbrott som mediearbetare utsatts för, säger Sergiy Tomilenko, ordförande för det ukrainska journalistförbundet. 

Med stöd av Civil Rights Defenders dokumenterar det ukrainska journalistförbundet journalisters vittnesmål om krigsbrott, tar fram dokument och rapporter till internationella samfund och arbetar för att rikta omvärldens uppmärksamhet åt de brott som journalister utsätts för under kriget.     

Stöd vårt arbete 

Civil Rights Defenders stöttar människorättsförsvarare som drabbas av kriget i Ukraina. Swisha 100 kr till 900 12 98, eller ge ditt stöd här:

Stöd ukrainska människorättsförsvarare
Taggar ,