Rättegången mot Memorial – inifrån

Idag beslutade Ryssands högsta domstol att de kommer att stänga ner landets mest framstående människorättsorganisation – International Memorial Society. Organisationen har stått inför rätta sedan 25 november för att ha brutit mot lagen om “utländska agenter”, en lag som utformats av myndigheter för att tysta kritiska röster och kväva civilsamhället.  

Konstnären Catherine Gushchina har illustrerat rättegången inifrån tingshuset, inklusive domaren, åklagarna och Memorials advokater och anhängare som är närvarande vid utfrågningarna. Hennes konstverk, till skillnad från klassiska rättssalsskisser, har ett starkt budskap och känslomässiga komponenter, och hon kombinerar ofta bilder med texter för att skapa en konstnärlig berättelse om händelserna. Civil Rights Defenders pratade med Gushchina som delade med sig av sina erfarenheter av att skildra de historiska utfrågningarna, och om hur skratt kan vinna över rädsla. 

Läs hela artikeln på engelska här.

Taggar ,