EU måste skydda ryska OVD-Info från ytterligare angrepp

Bild tagen på en person från sidan. Personen sitter framför en laptop och har på sig ett headset.

Den 25 december förra året blockerade det ryska statliga kontrollorganet för medier, Roskomnadzor, OVD-Infos hemsida. OVD-Info är ett ryskt oberoende medie- och människorättsprojektet som mottog Civil Rights Defender of the Year Award 2021. Roskomnadzor har även uppmanat flera sociala medieplattformar att stänga ned OVD-Infos konton. Detta skulle få förödande konsekvenser för civilsamhället och oberoende medier i Ryssland, då många använder sig av OVD-Infos material om politisk förföljelse i landet. Civil Rights Defenders uppmanar nu EU att skydda OVD-Info från fortsatta angrepp från myndigheterna, och se till så att OVD-Infos konton förblir aktiva.  

I september 2021 stämplades OVD-Info som en “utländsk agent” av de ryska myndigheterna, vilket gjorde projektets arbete svårare att utföra. Detta är ett tydligt försök att tysta OVD-Infos arbete med att dokumentera människorättsbrott och ytterligare en attack mot det ryska civilsamhället. I december 2021 stängdes landets främsta människorättsorganisationer International Memorial Society och Memorial Human Rights Centre ned av en rysk domstol

Läs mer i vårt uttalande på engelska här. 

Taggar ,