Människorättsförsvararen Azimjon Askarov död i fängelse

Foto: Ayzhamal Istanbekova från Golos Svobody news portal.

Civil Rights Defenders sörjer bortgången av den framstående människorättsförsvararen och journalisten Azimjon Askarov, våra tankar går till hans familj och anhöriga under dessa svåra tider. 

Klockan åtta på morgonen den 25 juli fick vi det sorgliga beskedet från Azimjon Askarovs son. Askarov, som nyligen fyllde 69, dog efter att han spenderat tio år i fängelse i Kirgizistan. Där avtjänade han ett livstidsstraff på tvivelaktiga grunder som många menar är politiskt motiverat. Hans hälsa försämrades kraftigt veckorna innan rapporterade hans familj och flera människorättsförsvarare. Civil Rights Defenders har tillsammans med flera människorättsorganisationer uppmanat de kirgiziska myndigheterna att släppa honom, men utan något gehör.

– Vi är djupt ledsna över bortgången av en så modig och dedikerad människorättsförsvarare. Azimjon Askarov borde aldrig ha fängslats. De kirgiziska myndigheterna måste hållas ansvariga inför omvärlden och Askarovs familj för deras vägran att släppa honom, säger Anders L. Pettersson, Executive Director på Civil Rights Defenders.

År 2016 uppmanade FN:s kommitté för mänskliga rättigheter Kirgizistan att släppa Azimjon Askarov.

Askarov har tilldelats flera utmärkelser för sitt arbete för mänskliga rättigheter, bland annat ett pressfrihetspris från The Committee to Protect Journalists 2012 samt People in Needs utmärkelse Homo Homini 2011.

Taggar