Bra saker som hände i världen 2019

Sverige

I augusti 2019 lämnade regeringen besked om att de, i dialog med Sametinget, ska tillsätta en sanningskommission. Sanningskommissionen ska synliggöra historiska övergrepp, så som tvångsförflyttningar och rasbiologisk forskning, mot det samiska folket. Den svenska statens politik har bidragit till att samerna i många fall inte erkänts sina rättigheter som urfolk, vilket påverkar relationen mellan samer och staten och mellan olika samiska grupper. Läs mer här och här.

Burma

I december 2019 var Aung San Suu Kyi på plats i FN:s Internationella domstol i Haag för att försvara Burma mot anklagelserna om folkmord. Landet och dess ledarskap står också inför en rättslig process i Internationella brottmålsdomstolen samt ett mål under universell jurisdiktion av Argentina. Efter att den muslimska minoriteten Rohingyer länge har varit utsatta för diskriminering, våld och förföljelse har nu äntligen processen för rättvisa och ansvarsutkrävande påbörjats. Läs mer här.

Kenya

I augusti 2019 blev Kenya det första landet i Afrika att lägga till ett tredje kön i sin folkbokföring. Erkännandet av personer som identifierar sig som intersex är ett positivt steg mot att ta hänsyn till skillnader i identitet samt skydda intersexpersoners rättigheter och intressen.

Sudan

I september 2019 kunde Sudan till slut, efter flera år av repressioner, månader av protester och långa förhandlingar mellan militärrådet och oppositionsalliansen bilda en övergångsregering och ta de första stegen mot att uppnå stabilitet och demokrati. 

Västra balkan

2019 var ett milstolpe för hbtqi-rörelsen på västra Balkan. Alla huvudstäder i regionen har nu hållit Prideparader, efter att Skopje och Sarajevo tillkom i år.

Sarajevo Pride.

Serbien

I september 2019 stod det klart att Belgrad blir värd för EuroPride 2022! Den historiska segern innebär att evenemanget för första gången någonsin kommer att anordnas utanför det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

Belgrade Pride
Belgrad Pride 2019.

Ryssland

I september 2019 hölls Queerfest Ryssland i St Petersburg för elfte gången. Årets upplaga av festivalen kunde genomföras utan några större störningar – en stor framgång. Över tusen personer samlades i St Petersburg för att delta i en av de största hbtqi-festivalerna i Ryssland. Läs mer här.

Queerfests öppningsceremoni 2019. Foto: Alba

I juni 2019 släpptes tjetjenska människorättsförsvararen Oyub Titiev tidigare än väntat ur fångenskap. Rättsprocessen kring fallet har varit en pågående fars, med falska anklagelser och uppenbara kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Titiev, som är chef för människorättsorganisationen Memorial i Tjetjenien, släpptes efter 19 månaders förvar. 61-åringen är en av de aktivister som regimen ofta försöker tysta i ett försök att utmanövrera Memorial, för utan deras närvaro finns ingen kvar som kan sätta strålkastarljuset på regimens brott mot mänskliga rättigheter. Läs mer här.

Oyub Titiev. Foto: Civil Rights Defenders

Colombia

I oktober 2019 valdes Claudia López, som är öppet lesbisk, till borgmästare i Colombias huvudstad Bogotá. Hon blev då den första kvinnliga borgmästaren i Bogotá. Det är en post och titel som ofta kallas för den näst mäktigaste efter presidenten i Colombia.

Kuba

I november 2019 antog Europaparlamentet en resolution om politiska fångar i Kuba. Resolutionen gällde bland annat den kubanska demokratiaktivisten och politiska fången José Daniel Ferrer, där man uppmanar de kubanska myndigheterna att omedelbart släppa honom och alla andra politiska fångar i landet. Det är ett tecken på att EU inte helt har glömt bort den kubanska regeringens kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Läs mer här.

Taggar ,