Framgångsrikt år för ryska Queerfest

Queerfests öppningsceremoni 2019. Foto: Alba

Just nu samlas ett tusental personer i St Petersburg för att delta i en av Rysslands största hbtqi-festivaler Queerfest. Sedan Queerfest startade för elva år sedan har den ryska staten introducerat en rad lagar som begränsar hbtqi-personers rättigheter i landet. Trots detta kunde årets upplaga av festivalen genomföras utan några påtryckningar, vilket är en stor framgång för arrangörerna.

Jonny Dzhibladze

Queerfest är en kulturfestival som tar upp ämnen som mänskliga rättigheter, identitet, genus och sexualitet. I år är temat ”You Can Do Everything Differently,” och festivalen handlar om att kunna kasta bort gamla stereotyper. Civil Rights Defenders har stöttat festivalen sedan starten 2009.

– Jag har en stark känsla av att det motstånd som riktas mot Queerfest i slutändan kommer göra oss starkare, säger Jonny Dzhibladze, en av personerna bakom Queerfest, i en intervju med Civil Rights Defenders.

Läs intervjun i sin helhet på engelska här.

Taggar , ,