Äntligen rättvisa i Ryssland!*

russia flag misty

*OBS! Gäller endast 14/6-15/7, för spelarna och på planerna. Vad trodde du?

Fotbolls-VM är i full gång! Du har säkert inte missat debatten kring värdnationen Ryssland och det kritiska läget för mänskliga rättigheter som råder i landet. Därför är vi glada att vi har slutit ett samarbete med SvFF som sträcker sig fyra år framåt.

Vissa manar till bojkott – men inte vi. Vi ser den här typen av evenemang som en möjlighet att påverka. Efter mer än 30 års arbete i landet vet vi att förändring inifrån är möjlig – men helt och hållet beroende av internationellt stöd. För i skuggan av Putins propagandamaskin arbetar ryska människorättsförsvarare outtröttligt för demokrati och rättvisa.

Kort om läget i Ryssland

  • Sedan president Vladimir Putin återtog makten 2012 har läget för organisationer som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter försämras avsevärt.
  • En rad repressiva lagar har införts, bland annat de som stämplar människorättsorganisationer som spioner om de får finansiering från utlandet.
  • Det pågår en statlig propagandakampanj vars huvudsyfte är att svartmåla människorättsförsvarare, journalister och regimkritiker hos den ryska allmänheten.
  • Angrepp från nättroll en del av vardagen för landets människorättsorganisationer.
  • Tjetjenien är den del av Ryssland där de allra värsta människorättsbrotten begås. Flera av regionens ledande människorättsförsvarare har antingen fängslats på godtyckliga grunder, drivits ut ur regionen, eller till och med mördats på grund av sitt arbete.

Läs en längre sammanfattning av vår senaste Rysslandsrapport här.

#FreeOyub

Oyub Titiyev arbetar för Memorial – den sista människorättsorganisationen på plats i delrepubliken Tjetjenien. Han arresterades i januari och riskerar nu 10 års fängelse för att med fredliga medel vågat kräva att universella fri- och rättigheter ska gälla alla.

Därför arbetar vi nu dag och natt för att Oyub ska friges, bland annat genom att försöka få FIFA att agera under fotbolls-VM.

Två dagar innan fotbolls-VM började gick flera ledamöter i Europaparlamentet ihop och skrev ett öppet brev till FIFAs president. I brevet betonas flera av de krav Civil Rights Defenders uppmärksammade i sitt brev till samma mottagare. Bland annat skriver Europaparlamentarikerna att det är FIFAs ansvar att göra allt de kan för att få Oyub Titiev frisläppt.

 

Ditt stöd gör skillnad!
Taggar