Människorättsförsvarare dömd till sju års fängelse på Krymhalvön

Bild från det ukrainska journalistförbundet/Graty.

Nyligen dömdes människorättsförsvararen och medborgarjournalisten Iryna Danylovych till sju års fängelse efter att hon avslöjat problem inom sjukvården på den ockuperade Krymhalvön. De mänskliga rättigheterna är under attack i de ockuperade områdena och dess försvarare ses som fienden. 

När Krymhalvön ockuperades av Ryssland 2014 försämrades situationen för de mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten snabbt. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina för snart ett år sedan har det blivit allt värre. De ryska ockupationsstyrkorna använder kriget i Ukraina för att ytterligare begränsa rättigheterna på halvön. 

Medborgarjournalister måltavla 

Det ukrainska journalistförbundet arbetar för att skydda journalister och medborgarjournalister i landet, Enligt dem är just nu 15 journalister, varav 13 medborgarjournalister, fängslade på Krymhalvön. 

Många av journalisterna på Krymhalvön är just medborgarjournalister. De håller ofta livesändningar, streamade på Facebook och andra sociala medier, och sprider viktig information från den ockuperade regionen. De är för det mesta inte professionellt tränade journalister utan använder sig av sina telefoner för att filma de människorättsbrott som sker. Ofta är dessa journalister de enda pålitliga informationskällorna i regionen. 

Sjuksköterska dömd till sju års fängelse 

En av de fängslade medborgarjournalisterna är Iryna Danylovych som nyligen dömdes till sju års fängelse. Innan hon greps arbetade hon som sjuksköterska och avslöjade problem inom sjukvården på Krymhalvön genom media och genom det egna projektet “Crimean medicine without a cover”. Under Coronapandemin gick hon ut med information om hur sjukvårdsledningen manipulerat siffror för att slippa ge sjukvårdsarbetare den extralön de hade rätt till när de arbetade med Coronapatienter. 

I december 2022 dömdes hon i en domstol i den ryskkontrollerade staden Fedosia på Krym. Enligt domstolen hade hon brutit mot artikel 222.1 i rysk lag och var skyldig till “illegalt förvärv, överföring, försäljning, lagring, transport eller innehav av sprängämne”. 

Enligt journalistförbundet, människorättsorganisationen Zmina och flera andra organisationer är hennes fall politiskt motiverat. Det riktiga motivet är hennes avslöjanden om sjukvården och hennes arbete för sjukvårdspersonalens rättigheter.  

Iryna Danylovych var en vanlig medborgare, hon arbetade som sjuksköterska och drev en sida på sociala medier och en blogg. Hennes liv vändes totalt upp och ner när ockupationsstyrkorna kom till makten och började slå ner på rättigheter.  

– Nu är en kvinna, sjuksköterska, medborgarjournalist och framförallt människa, dömd till sju års fängelse i en cell utan tillgång till ordentlig sjukvård där hon riskerar få stora hälsoproblem. Fallet visar att vem som helst, utan undantag, kan falla offer för de ryska ockupationsstyrkorna på Krymhalvön. De har bestämt sig för att deras handlingar kommer förbli ostraffade och att de kan leka med människoöden på det här sättet, säger Tetiana Zhukova, som arbetar med internationell påverkan på människorättsorganisationen ZMINA i Ukraina. 
 
Journalistförbundet har varit engagerade i fallet och organiserat flera aktioner och uttalande för att kräva att Iryna släpps omgående. 

– Iryna Danylovychs fall visar hur riskfyllt medborgarjournalisternas arbete på Krym är. Men det visar även på vikten av deras arbete för att oberoende och objektiv information om vad som pågår i området ska komma ut. Journalistförbundet uppskattar det stöd som ni ger till ukrainska journalister, och speciellt medborgarjournalisterna, som ibland har det tuffare än andra, säger Sergiy Tomilenko, ordförande för ukrainska journalistförbundet till Civil Rights Defenders. 

Läs mer 

Läs mer om situationen för journalister, människorättsförsvarare och aktivister på Krymhalvön här. 

Stöd vårt arbete 

Situationen för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet på Krymhalvön är allvarlig. Det ger också en skrämmande bild av vad som kan väntas i andra ockuperade områden i Ukraina. Civil Rights Defenders fortsätter stötta människorättsorganisationer och partners som står upp för yttrandefriheten i Ukraina, som till exempel det ukrainska journalistförbundet. Swisha 100 kr till 900 12 98, eller ge ditt stöd här:

Ge en gåva
Taggar ,