De försvarar mänskliga rättigheter på Krymhalvön

Under en fotoutställning i Kyiv visades bilder på fängslade människorättsförsvarare och deras familjer.

Ryssland ockuperade den ukrainska Krymhalvön våren 2014. Sedan dess har attackerna mot journalister, människorättsförsvarare och aktivister i regionen blivit allt fler. Krymtartarerna, en muslimsk etnisk minoritet och ursprungsbefolkning på Krym, utsätts ofta då många öppet kritiserar den ryska ockupationen.  Just nu sitter tio krymtartariska medborgarjournalister fängslade på halvön.

Krymtartarer förföljs av myndigheterna

Krymtartarerna deporterades från Krymhalvön under Sovjetunionen. Idag förföljs folkgruppen återigen av de ryska myndigheterna. Människorättsförsvarare, regimkritiker och journalister var de första att utsättas för förtrycket och många av dem har tvingats lämna regionen. Då flera journalister och lokala medier försvunnit har vanliga människor tagit över deras arbete, nu utförs det istället ofta av lärare, småföretagare och guider.  

“Under de senaste åren har dussintals journalister tvingats lämna Krymhalvön. Myndigheterna nekar några av dem att komma in i regionen på allt från 10 till 34 år. Andra har tvingats välja mellan den egna säkerheten eller att kunna fortsätta sitt arbete. Jag är övertygad om att pålitlig och korrekt information är regimens akilleshäl, en regim som med våld tog över kontrollen på Krymhalvön”, säger Lutfie Zudieva, människorättsaktivist och journalist på Krymhalvön. 

Tio medborgarjournalister fängslade

De flesta journalister som finns kvar på Krym är så kallade “medborgarjournalister”. De live-streamar på Facebook och andra sociala mediekanaler och sprider viktig information från den ockuperade regionen. Ofta är de inte skolade journalister, utan använder sig av sina telefoner för att filma de människorättsbrott som sker. Dessa journalister är många gånger de enda pålitliga informationskällorna i regionen. Nästan alla medborgarjournalister tillhör “Crimean Solidarity” som startades 2016 av bland annat familjemedlemmarna till de arresterade journalisterna. Det är en informell människorättsgrupp som stöttar de som utsätts för politiskt förtryck. 

“Medborgarjournalisterna är vanliga människor som börjat med detta, inte för att de är intresserade av ny teknik eller digitala prylar, utan för att bekämpa orättvisor”, säger Sergiy Tomilenko, ordförande för Ukrainas journalistförbund (NUJU).  

Just nu är tio krymtartariska medborgarjournalister fängslade, de flesta är felaktigt anklagade för extremism eller terrorism och kan tvingas spendera minst 20 år i fängelse. Två ukrainska journalister sitter även fängslade på Krymhalvön, Vladyslav Yesypenko som är frilansare för Radio Liverty och Oleksiy Bessarabov. 

Initiativ för att stärka medborgarjournalister

Maye Mustafayeva tittar på bilder på sin familj. Hon är gift medborgarjournalisten Server Mustafayev som dömts till 14 år på ett högsäkerhetsfängelse.

För att stärka medborgarjournalisterna och öka intresset för att bevaka vardagen på den ockuperade halvön organiserade journalistförbundet “In Focus: Crimea”, en serie webbinarier med välkända journalister, människorättsaktivister och experter på området. Fler än 1400 personer deltog, bland annat representanter från lokal och regional media samt studenter och föreläsare från 26 journalistfakulteter. Deltagarna fick även informationsmaterial med sig som de kan använda när de rapporterar om situationen på halvön. 

“Vi måste gå samman och öka bevakningen av den tillfälligt ockuperade Krymhalvön. Detta är en akt av solidaritet. Tack vare uppmärksamheten kring de fängslade ukrainska journalisterna Mykola Semena, Roman Sushchenko, Stanislav Aseyev så släpptes dem. Därför är det viktigt att vi även pratar om de fängslade krymtartariska journalisterna, så att de inte glöms bort”, säger Sergiy Tomilenko. 

Som en del av journalistförbundets initiativ anordnades stödaktioner för de fängslade journalisterna. Studenter, journalister och föreläsare från hela Ukraina skrev brev som man lämnade till fångarnas familjer. 

“Det är svårt att beskriva känslorna när journalistförbundet överlämnade breven från över 400 journalister och studenter från hela Ukraina. Jag läste dem för fångarnas släktingar, medborgarjournalister och advokater. Det betyder jättemycket för dem att andra känner med dem. Att inte bara deras nära anhöriga kämpar för dem, utan även personer de aldrig träffat. Förbundets kurs för journalister är verkligen efterfrågad. Vi behöver styrkan och får inte låta en järnridå falla över vår halvö, eller låta förtrycket öka ännu mer”, säger säger Lutfie Zudieva. 

Journalistförbundet anordnade även en fotoutställning i Kyiv med titeln “Medborgarjournalister är viktiga”. Under öppningsceremonin deltog flera av de fängslade journalisternas fruar för att berätta om deras familjers öden. En av männen har dömts till 14 års fängelse. 

Foto på de fängslade medborgarjournalisternas fruar och representanter från det ukrainska journalistförbundet. Från vänster till höger: Khalide Bekirova, Maye Mustafayeva, Lina Kusch, Sergiy Tomilenko, Mumine Salieva and Lilya Lyumanova.

Som en del av initiativet skrev man även ett uttalande tillsammans med det europeiska journalistförbundet och krävde att Ryssland friger de fängslade medborgarjournalisterna. Uttalandet går att läsa här.  
 
Civil Rights Defenders bevakar situationen för människorättsförsvarare i regionen och stödjer uppmaningen om att frige de fängslade journalisterna.  

De fängslade krymtartariska journalisterna är: Amet Suleymanov, Marlen Asanov, Osman Arifmemetov, Remzi Bekirov, Ruslan Suleymanov, Rustem Sheikhaliev, Seyran Saliev, Server Mustafayev, Timur Ibragimov, Asan Akhtemov. 

Taggar ,