Tusentals avrättades i Iran 1988 – nu startar rättegången i hovrätten

Gohardasht-fängelset i Iran. Ett av de fängelser där många personer avrättades sommaren 1988. Foto: Gohardasht Prison / Ensie & Matthias (flickr.com) / CC BY-SA 2.0

I dag startar rättegången i Svea hovrätt gällande de massavrättningar av politiska fångar som ägde rum i Iran sommaren 1988. Den tilltalade mannen, en iransk medborgare, dömdes i juli 2022 till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt för delaktighet i brotten. 

Rättegången i tingsrätten var den första i sitt slag i världen – ingen hade tidigare ställts inför rätta för de massavrättningar och den tortyr av politiska fångar som ägde rum i Iran under 80-talet. Fallet har även varit mycket ovanligt i en svensk kontext. Hittills har åtal om folkrättsbrott som väckts i Sverige riktat sig mot personer som varit bosatta i Sverige. 

– Det handlar om mycket allvarliga brott som begåtts, men där förövarna fortfarande går fria. De som är ansvariga för brotten måste ställas till svars för sina handlingar. Det är viktigt att Sverige bidrar till det arbetet för att motverka den straffrihet som råder i dag, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders. 

Följ rättegången på vår hemsida

Civil Rights Defenders har publicerat rapporter från rättegången i tingsrätten och kommer löpande publicera rapporter och analyser om rättegången i hovrätten på vår hemsida – följ rapporteringen här

Läs mer om fallet

Klicka här för att läsa mer.


Pågående arbete i Sverige om ansvarsutkrävande för allvarliga brott i Syrien 

Civil Rights Defenders har lämnat in flera anmälningar till svensk polis för att ställa förövare av folkrättsbrott som begåtts i Syrien inför rätta i Sverige. I februari 2019 anmälde vi flera högt uppsatta tjänstemän inom den syriska regimen tillsammans med nio syriska överlevare som utsatts för tortyr och andra grova brott i fängelser runt om i Syrien. I april 2021 polisanmälde vi flera representanter för den syriska regimen för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten som begåtts genom kemvapenattacker mot civilbefolkningen i al-Ghouta år 2013 och Khan Sheikhoun 2017. Läs mer här och här

Taggar , ,