Bra saker som hände i världen 2022

2022 var ett tufft år när det kommer till situationen för mänskliga rättigheter. Trots detta fortsätter människorättsförsvarare att kämpa för mänskliga rättigheter och demokrati runt om i världen. Tack vare dessa modiga människor såg vi ett par ljusglimtar under året. Här är några av dem.

Vi gick i EuroPride-paraden i Belgrad

EuroPride 2022 i Belgrad, Serbien var en historisk händelse för både landet och regionen. Det var det största evenemanget för hbtqi-personer i hela sydöstra Europa. Trots den serbiska regeringens försök att förbjuda paraden, trots motstånd från vissa politiska partier och grupper och trots kraftigt regn så samlades nästan 10 000 människor på Belgrads gator lördagen den 17 september för att gå i paraden och stå upp för kärlek, solidaritet, jämlikhet och mänskliga rättigheter!

EuroPride in Belgrade 2022.

Nobels fredspris tilldelades människorättsförsvarare

Årets fredspris tilldelades Ales Bialiatski från den belarusiska människorättsorganisationen Viasna, samt den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties och den ryska människorättsorganisationen Memorial. Ales Bialiatski mottog vårt pris Civil Rights Defender of the Year 2014.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har ingenting varit sig likt i regionen. Tusentals människor har mist livet, tvingats lämna sina hem eller fallit offer för krigsförbrytelser. Trots detta fortsätter civilsamhällets organisationer och människorättsförsvarare sitt arbete. Nobels fredspris 2022 är ett viktigt erkännande av alla de modiga människor som kämpar för demokrati, fred och mänskliga rättigheter i krigstider.

Ales Bialiatski mottog vårt pris Civil Rights Defender of the Year 2014.

Ny lag ska ge det samiska folket ökat inflytande i Sverige

Den 1 mars 2022 trädde konsultationsordningen i kraft i Sverige. Konsultationsordningen är en ny lag som innebär att regeringen och statliga myndigheter har en skyldighet att konsultera Sametinget och andra samiska företrädare inför beslut som kan ha en direkt inverkan på samernas språk, kultur, näringar eller ställning som urfolk. Lagen klubbades igenom efter ett mycket hårt och systematiskt arbete av framförallt samiska organisationer och det övriga samiska civilsamhället, som under lång tid arbetat för att lagen ska bli verklighet. Läs mer här

Foto: Saami flag, Tromsø Norway / anjči (wikimedia) / CC BY 2.0

Kvinnlig människorättsförsvarare blir första svarta vicepresidenten i Colombia

För första gången i Colombias historia blev en kvinnlig människorättsförsvarare och representant för den afrocolombianska befolkningen landets vicepresident – nämligen Francia Márquez. Francia arbetar för kvinnors rättigheter och människorna i den colombianska Stillahavsregionen som drabbats av den väpnade konflikten. Hon har också tidigare lett uppror och en kamp för att skydda livet på människorättsförsvarare i Colombia.

Francia Márquez, miljörättsaktivist, jurist och vicepresident i Colombia.

Protester på Kuba

2022 var året då det kubanska civilsamhället fann modet att gå ut på gatorna för att fredligt demonstrera och kämpa för sina rättigheter. Trots förtryck från både polisväsendet och staten så valde tusentals människor att gå ut på gatorna och protestera i över hundratals marscher och demonstrationer – i hela landet.

Människorättsförsvarare från hela världen fick träffas igen

Efter två år av pandemi kunde Defenders’ Days äntligen äga rum i Stockholm igen. Defenders’ Days är en av världens största människorättskonferenser som samlar över 200 människorättsförsvarare från mer än 50 länder. Konferensen är en plattform där människorättsförsvarare kan dela erfarenheter, lära av och stärka varandra, samt ta en paus från de hot som många av dem möter i sina länder. Det var högst välbehövligt för många då utrymmet för civilsamhället krymper i många delar av världen.

Raabia and Angela
Raabia Hawa och Angela Maldonado, båda miljö- och människorättsförsvarare, träffades på Defenders’ Days 2022. Foto: Zanna Nordqvist
Taggar