Bakslag för hbtqi-rörelsen i Uganda – Sexual Minorities Uganda stängs ned av myndigheter

Frank Mugisha på SMUG-kontoret i Kampala, Uganda.

Fredagen den 5 augusti, medan tusentals hbtqi-aktivister förberedde sig för Stockholm Pride, nåddes vi av den sorgliga nyheten att Ugandas regering har beslutat att stänga ned hbtqi-organisationen Sexual Minorities Uganda (SMUG).   

Ugandas “NGO Bureau”, en statlig myndighet som övervakar civilsamhällesorganisationer, hävdar att orsaken bakom nedstängningen är att SMUG inte är korrekt registrerad och saknar nödvändig dokumentation. SMUG: s ansökningar om registrering har dock avslagits eftersom myndigheten anser att organisationens namn är ”olämpligt”. Frank Mugisha, chef för SMUG och mottagare av Civil Rights Defender of the Year Award 2022, är övertygad om att detta bara är ett svepskäl för att attackera hbtqi-rörelsen.   

– Det här är en tydlig häxjakt rotad i systematisk homofobi. Den drivs av de anti-hbtqi-rörelser som har infiltrerat offentliga myndigheter, i syfte att påverka lagstiftning för att utplåna hbtqi-communityt, säger Frank Mugisha i ett uttalande som publicerades på fredagen.   

Nedstängningen har föregåtts av en rad trakasserier mot SMUG från polis och myndigheter under sommaren. I maj i år vände sig två av SMUG:s medarbetare till den lokala polisstationen för att anmäla en attack mot deras kontor. Medarbetarna greps och hölls häktade i fyra dagar, anklagade för ”främjande av och rekrytering till homosexualitet”.  Sedan dess har polisen inlett utredningar mot ytterligare tre SMUG-anställda, däribland Frank Mugisha, för samma “brott”.   

I juni fick SMUG veta att deras kontor var under övervakning av myndigheten på order av polisen.  Det är inte första gången som byrån utreder SMUG, och inte heller den första avstängningen av civilsamhällesorganisationer på kontroversiella grunder. I augusti 2021 av stängde samma myndighet ned 54 civilsamhällesorganisationer, nedstängningar som kritiserades för att vara restriktiva och politiskt motiverade.  

– SMUG utgör kärnan i Ugandas hbtqi-rörelse, nedstängningen kan ha en förödande inverkan på hela hbtqi-communityt.  Vi följer situationen noga och kommer att fortsätta stödja SMUG så att de förhoppningsvis kan återuppta sin verksamhet, säger Gabrielle Gunneberg, global chef på Civil Rights Defenders.   

Homosexualitet är kriminaliserat i Uganda och diskriminering mot hbtqi-personer är utbredd. I juli hittades en framstående medlem av hbtqi-rörelsen mördad. En viktig del av SMUG:s arbete är att ge skydd till hbtqi+ personer som lever under hot.  

– Avstängningen innebär att vårt livräddande arbete ligger på is, att vi inte kan skydda hbtqi-personer som är i fara, säger Frank Mugisha.   

Läs SMUG:s uttalande (på ENG) om nedstängningen här.   

Läs mer om Frank Mugisha och SMUG här.   

Taggar ,