Uppmaning om att stödja sanktioner mot ansvariga i Navalnyj-fallet

Europaparlamentet beslutar den 21 januari om en resolution angående sanktioner mot de ansvariga för den pågående attacken mot den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Aleksej Navalnyj riskerar sättas i straffkoloni för en dom som beskrivits som ”godtycklig och uppenbart orimlig” av Europadomstolen för mänskliga rättigheter 2017.

Navalnyj, som förgiftades med nervgiftet novitjok i augusti 2020, greps direkt efter sin ankomst till flygplatsen Sjeremetevo i Moskva den 17 januari. Han återvände till Moskva efter att ha varit i Tyskland, där han under de senaste fem månaderna återhämtat sig från nervgiftsattacken. Navalnyj fick inte ha något juridiskt stöd, trots att hans advokat fanns på plats vid gripandet.

Under ett förhör dagen efter gripandet beslutade Khimkis domstol att förlänga häktningsbeslutet med 30 dagar. Navalnyj och hans advokater hade inte informerats om utfrågningen i förväg. Under utfrågningen som ägde rum på polisstationen i Khimki fick inga oberoende medier eller observatörer närvara. Några av Navalnyjs anhängare som ville bevaka processen och en journalist häktades.

Planet som Navalnyj anlände med från Tyskland blev omdirigerat till en annan flygplats än vad som tidigare var bestämt, och som ligger i en annan del av Moskva. Navalnyjs anhängare, oberoende observatörer och journalister hade därför inte möjlighet att möta Navalnyj vid ankomsttillfället. Istället häktades ett dussintals människor av ryska myndigheter i Vnukovo, och dessutom skadades flera personer. De ryska myndigheternas obefogade agerande bekräftar tidigare misstankar om de politiska motiven bakom fallet.

Europeiska unionens råd har redan riktat sanktioner mot flera personer för deras påstådda medverkan till mordförsöket på Navalnyj. Direktören för Rysslands säkerhetstjänst (FSB) fanns, bland andra, med på listan på grund av FSB:s påstådda medverkan i attentatet.

Gripandet av Navalnyj strider mot rätten till en rättvis rättegång och juridiskt försvar. De nya sanktionerna kommer att rikta sig mot de som deltagit i fängslandet av Navalnyj, samt de som medverkar till förtryck av andra regimkritiker. Detta kan komma att omfatta åtta personer. Till exempel ägaren av Chelsea FC, Roman Abramovich. Abramovich har beskrivits som ”en av nyckelpersonerna för den ryska kleptokratin med starka band och tillgångar i väst” av Navalnys kollega Vladimir Ashurkov.

Resolutionen uppmanar ryska myndigheter att sluta förtrycka civilsamhället, oppositionen, människorättsförsvarare och aktivister. Civil Rights Defenders har sedan tidigare uppmärksammat dessa oroväckande trender i våra uttalanden om lagen om ”utländska agenter” och lagen om ”oönskade organisationer”. Fängslandet av Navalnyj, som är en av de mest framträdande oppositionsledarna i Ryssland, är ännu ett exempel på hur de ryska myndigheterna fortsätter att slå ned på landets kritiska röster. 

Civil Rights Defenders fördömer gripandet av Aleksej Navalnyj och de fortsatta brotten mot mänskliga rättigheter i hans fall. Vi uppmuntrar svenska Europaparlamentariker att stödja resolutionen och uppmanar ryska myndigheter att fullfölja sina internationella förpliktelser.

Taggar ,