Olena Shevchenko: hbtqi-aktivisten som vägrar låta sig tystas

Olena Shevchenko pratar i en megafon under en demonstration.
Olena Shevchenko deltar sedan 2017 i vårt säkerhetsprogram Natalia Project. Bild: Insight Public Organization.

Den ukrainska hbtqi-aktivisten Olena Shevchenko är en av deltagarna i vårt säkerhetsprogram Natalia Project. Olena och hennes kollegor är en viktig röst för mänskliga rättigheter i Ukraina. De har utsatts för hot och våld en rad gånger de senaste åren på grund av sitt arbete.

I mars 2018 arrangerade Olena Shevchenko, chef för den ukrainska hbtqi-organisationen Insight, en demonstration för kvinnors rättigheter i Ukrainas huvudstad Kyiv. En stor grupp högerextremister beväpnade med påkar och tårgas gick till attack mot demonstrationståget. Olena greps av polis och åtalades för ”överträdelse av genomförandet av fredliga sammankomster”.

Anklagelserna var helt baserade på påståenden från en högerextrem grupp som även lanserat hatkampanjer mot Olena i sociala medier. I november 2019 blev Olena överfallen av två okända gärningsmän som misshandlade henne och skrek homofobiska slagord. Men trots de upprepade attackerna vägrar Olena låta sig tystas.

– Mitt liv är min bästa motivation. Jag kämpar för frihet och lycka dels för mig själv som lesbisk och feminist och dels för mina vänner inom hbtqi-familjen, säger Olena Shevchenko.

Olena Shevchenko är chef för den ukrainska hbtqi-organisationen Insight. Bild: Insight Public Organization.

Sedan 2017 deltar Olena i vårt säkerhetsprogram Natalia Project. Hon har genomgått en skräddarsydd säkerhetsträning och utrustats med ett larm med GPS-sändare. Vid en attack kan hon aktivera larmet vilket leder till att en signal med geografisk position skickas till Civil Rights Defenders och Olenas närmsta kollegor. På bara några sekunder kan vi fastställa var attacken sker och snabbt se till att Olena får hjälp.

– Natalia Project finns till för att några av världens mest utsatta försvarare av yttrandefrihet och mänskliga rättigheter ska kunna göra sina röster hörda. Det fria ordet är bland det viktigaste vi har och vi måste göra allt vi kan för att viktiga röster inte ska tystas, säger Marcin de Kaminski från Civil Rigths Defenders. 

När Olena ställdes inför rätta efter demonstrationerna 2018 samlades en högerextrem mobb utanför rådhuset. Olena tvingades då hyra in privata säkerhetsvakter som fick lotsa henne och hennes advokater ut bakvägar för att hålla dem säkra. Natalia Project fanns hela tiden med och kunde följa hennes väg till säkerhet.

– Natalia Project ger en känsla av säkerhet och solidaritet. Tack vare projektet vet jag att jag får stöd från internationella aktörer om någonting skulle hända mig, säger Olena.

Genom Natalia Project vill vi bidra till att öka Olenas säkerhet så att hon kan fortsätta sitt viktiga arbete för mänskliga rättigheter i Ukraina.

Taggar , , ,