Natalia Project-deltagaren Olena Shevchenko attackerad

Olena Shevchenko med megafon
Olena Shevchenko. Bild: Insight.

Den 1 november attackerades den ukrainska hbtqi-aktivisten Olena Shevchenko av två okända gärningsmän i Ukrainas huvudstad Kiev. Gärningsmännen ropade homofobiska slagord och åsamkade Olena Shevchenko lindrigare fysiska skador. Civil Rights Defenders fördömer attacken och uppmanar polisen att undersöka den som hatbrott.

Olena Shevchenko leder den feministiska hbtqi-organisationen Insight. Hon deltar också i Civil Rights Defenders Natalia Project – ett säkerhetssystem och personlarm för särskilt utsatta människorättsförsvarare.

– Det är viktigt att attacken utreds omgående. Eftersom Olena arbetar med hbtqi-rättigheter och eftersom gärningsmännen ropade homofobiska slagord uppmanar vi polisen att utreda detta som ett hatbrott, säger Marcin de Kaminski, programchef för Civil Rights Defenders arbete för utsatta människorättsförsvarare.

Hot från högerextrema grupper

Olena har vid ett flertal tillfällen utsatts för hot på grund av sitt arbete. Under en demonstration för kvinnors rättigheter i Kiev den 8 mars 2018, på internationella kvinnodagen, attackerades hon och de andra demonstranterna av högerextremister beväpnade med påkar och tårgas.

I samband med demonstrationen anklagades Olena för ”överträdelse av genomförandet av fredliga sammankomster”. Anklagelserna var helt baserade på påståenden från den högerextremistiska gruppen National Druzhina som även lanserat omfattande hatkampanjer mot Olena Shevchenko och Insight i sociala medier.

– Olena och hennes kollegor är en viktig röst för mänskliga rättigheter i Ukraina. De har utsatts en rad gånger på grund av sitt arbete de senaste åren. Vi är väldigt oroliga för deras säkerhet och uppmanar polisen att arbeta för att gripa gärningsmännen och ställa de skyldiga till svars, säger Marcin de Kaminski.

Taggar , , ,