Civil Rights Defender of the Year Award 2024 – Mariia Sulialina

Utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award tilldelas i år den ukrainska människorättsförsvararen Mariia Sulialina. Hon ger röst åt ukrainska barn i de ockuperade områdena som utsätts för indoktrinering och militarisering och som riskerar att deporteras till Ryssland. Hon för kampen för barnens fri- och rättigheter och gör tillsammans med sin organisation Almenda ett ovärderligt arbete med att dokumentera krigsbrott, i syfte att ställa ansvariga inför rätta.

— För sin enastående motståndskraft och sitt engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati och för barns rätt att forma sin egen framtid tilldelas Mariia Sulialina Civil Rights Defender of the Year Award 2024, skriver Civil Rights Defenders Styrelse i sin motivering.

Ukrainska barn utsätts för propaganda och deporteras

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har 545 ukrainska barn dödats. De omkring 1,6 miljoner barn i de ockuperade områdena som är i skolåldern utsätts ständigt för rysk propaganda. 

— Livet i de ockuperade områdena präglas av grova kränkningar av mänskliga rättigheter. Varken barn eller vuxna går säkra, säger Mariia Sulialina. 

Skolsystemet präglas av propagandan och berövar inte bara barnen på sin barndom utan även på sin ukrainska identitet och kultur. Istället tvingas de lära sig hantera vapen för att kunna strida för den ryska armén när de blir äldre. Ett flertal unga Krymbor som var barn när Ryssland ockuperade halvön har kallats in i kriget, eller till och med gått ut i krig mot Ukraina frivilligt.

— Barnen i de ockuperade områdena får ingen ordentlig utbildning eftersom propagandan utgör en så stor del av den. Man målar tydligt upp en framtid för barnen där pojkarna ska bli soldater, flickorna ska vara deras stöd och resten av världen är fiender som de behöver försvara sig mot. Barnen behandlas som en mobiliseringsreserv, berättar Mariia.  
 
Ukrainska barn deporteras också till Ryssland. Över 19 000 barn beräknas ha blivit bortförda. Risken för att bli bortförd eller illegalt adopteras av en rysk familj ökar om barnet har förlorat familjemedlemmar.  
 
— Barnets bästa finns inte i åtanke. Vi måste ta tillbaka dem, rehabilitera dem och ge dem fysisk och psykisk hjälp. Vi måste ge dem deras framtid tillbaka, så att de kan bli det de själva vill vara, inte vilka Ryssland vill att de ska bli.

Utbildning som grunden till demokrati

Mariia Sulialina leder organisationen Civic Centre for Education ”Almenda” som arbetar med att dokumentera och uppmärksamma krigsbrott och andra grova brott som begås i Ukraina. Målet är att de ansvariga en dag ska kunna ställas inför rätta. De kämpar också för att deporterade barn ska kunna återvända. Arbetet försvåras dock av att de rättsliga processerna tar lång tid samt att Ryssland undanhåller information.

Genom att ge barn och unga tillgång till ukrainsk utbildning vill Mariia Sulialina minska propagandans inflytande. Hon arbetar även för att möjliggöra återintegrering av de som redan har indoktrinerats. Med hjälp av utbildning vill hon utrusta barn och unga med demokratiska värderingar och ge dem tillbaka rätten till sig själva och sin identitet, vilket hon ser som en grundförutsättning för att skapa ett demokratiskt samhälle.

Enligt Mariia är utmärkelsen ett tecken på att hennes och Almendas arbete är viktigt. Hon önskar att det leder till en ökad uppmärksamhet och medvetenhet kring krigsbrotten.

— Vi måste visa omvärlden vad som pågår för det saknas fortfarande reaktioner på det våra barn i de ockuperade områdena utsätts för. Det har redan pågått i 10 år. Så vi behöver sätta högre press på de ansvariga och öka medvetenheten kring det som händer så att rättvisa kan skipas. 


Vill du stötta modiga människorättsförsvarare som Mariia Sulialina?

Swisha 100 kronor till 900 12 98 eller läs mer via länken nedan.


Förlusterna får inte vara förgäves

Mariia Sulialina har trots svåra motgångar och personliga förluster fortsatt sin kamp. Hon har likt många andra förlorat närstående i kriget.
 
— Det är smärtsamt. Man tror att man ska få ha de här personerna i sitt liv under en lång tid, men måste istället begrava dem. Många har förlorat sina söner och döttrar. De kommer inte tillbaka. För deras skull måste vi fortsätta kämpa och vinna, så att förlusten av dem får betydelse, att det inte är förgäves. Att allt det här leder till att vi kan ge våra barn en framtid.  

Förutom hennes drivkraft att skapa en framtid för barnen som växer upp i dagens Ukraina, drömmer Mariia om att en dag återse Krymhalvön, den plats hon själv växte upp på. Tidigare ville hon gärna resa och se världen, men sedan hon var tvungen att fly drömmer hon istället om att kunna återvända till ett fritt Krym.  
 
— När jag var liten i Yalta på Krymhalvön, fanns det en plats där gamla tanter och farbröder dansade varje lördag. Jag pratade nyligen med en vän och vi sa “en dag när vi är 70 år gamla kommer vi att dansa där”. Jag tror fortfarande att det kommer hända.

Mariia Sulialina kommer till Stockholm för att ta emot utmärkelsen den 21 maj.


Om utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award 

Varje år sedan 2013 delar Civil Rights Defenders ut priset Civil Rights Defender of the Year Award till människorättsförsvarare eller organisationer som, trots att det innebär risker för deras egen säkerhet, fortsätter att kämpa för att mänskliga rättigheter ska erkännas och respekteras.  
 
Priset uppmärksammar situationen för utsatta människorättsförsvarare. Personen eller organisationen som tar emot priset måste utföra sitt arbete med fredliga metoder  
 
Läs vår FAQ om priset här

Kontakt 

För mer information: press@crd.org eller +46 (0)76 576 27 62. 

Taggar , ,