”Natalia Project ger mig trygghet när jag är isolerad från omvärlden” – Angela Maldonado 

Angela Maldonado
Angela Maldonado, deltagare i Natalia Project.

Människorättsförsvarare som arbetar för att främja och skydda mänskliga rättigheter över hela världen, hotas och attackeras ofta i syfte att tystas. För 10 år sedan lanserade Civil Rights Defenders Natalia Project, världens första överfallslarm och säkerhetssystem för människorättsförsvarare. I händelse av en attack kan deltagarna i projektet skicka ut en nödsignal så att de snabbt kan lokaliseras och få hjälp.

– Jag kämpar för miljön, för unga människor och barn och för medborgerliga rättigheter i colombianska och peruanska Amazonas.

Miljörättskämpen och deltagaren i Natalia Project Angela Maldonado är chef för miljöorganisationen Entropika, i den colombianska staden Letícia vid Amazonfloden. Organisationen arbetar mot miljöförstöring, illegal handel med vilda djur och hot mot ursprungsbefolkningen.

Farligt att försvara Amazons framtid

Colombia är ett av världens dödligaste länder för aktivister. Att arbeta med att försvara mänskliga rättigheter och miljön i hjärtat av Amazonas regnskog innebär en enorm risk. Så sent som förra hösten mördades den Civil Rights Defenders-bekanta människorättsförsvararen, William Pedraza, i Letícia. Angela själv har fått ta emot flera dödshot på grund av sin aktivism.

– Jag lämnade in ett rättsfall mot människor som handlade med nattapor för biomedicinsk forskning. Jag vann. De stämde mig. Nu har jag tre rättsfall mot mig för förtal och andra brott. De gör det för att skrämmas. Och det är riskfyllt att prata med myndigheterna om illegal handel med vilda djur för turism. Det är nämligen samma människor som har turistföretagen och transportföretagen. De är politiker. De har pengar, de har resurser och det har inte vi. Så det är mycket farligt för oss att göra fältarbete.

– De skickade dödshot och sa att om jag fortsatte göra det jag gör så skulle de döda mig och alla i mitt team. De sa: ”Allihop. Vi kommer att döda alla.

– Efter att ha mottagit hot i flera år så vänjer man sig vid det. När jag fick ett nytt mordhot tänkte jag bara, ”Åh okej, ett till. Ännu ett hot, ännu ett försök till att skrämmas”. Vi har börjat normalisera den här typen av situationer.

– Jag har försökt sluta på mitt jobb flera gånger. Jag testade att åka till stan istället, till Bogotá. Men då mådde jag bara eländigt istället och undrade vad gör jag här? Jag ville bara åka tillbaka och fortsätta kämpa. Det är kärleken till skogen. Det är kärleken till vilda djur men även kärleken till människor eftersom djur inte kan tala. Vi är deras röster. Jag känner att det är min skyldighet och mitt uppdrag här i livet. Om vi inte gör det, vem ska då göra det?

Natalia Project är en livlina i nödsituationer

– Jag jobbar mitt i skogen och ibland har jag inte ens en mobiltäckning. Och det enda sättet jag kan ta mig till Letícia är med flyg eller på floden.

– Så jag är mitt i skogen eller mitt på floden och om något händer kan jag inte kommunicera alls.

Att vara en del av ett nätverk som Natalia Project har varit avgörande för att möta riskerna och farorna i Amazonas. Vid en attack aktiveras larmet och en nödsignal skickas. Civil Rights Defenders och personer i människorättsförsvararens nätverk börjar tillsammans undersöka vad som hänt inom minuter. Du kan också vara med och stötta arbetet här.

– Natalia Project är ett sätt att känna att vi har någon på andra sidan när som helst, även på natten. Jag vet att det alltid finns någon där. Det är en trygghet att veta att någon hjälper mig om något händer. Jag hoppas verkligen att jag inte kommer behöva använda larmet, men det känns fantastiskt att ha det.

Var med och stötta modiga människor som Angela

Vi arbetar för att fler människorättsförsvarare ska kunna arbeta säkrare och mer effektivt. För att kunna göra det behöver vi din hjälp! Swisha 100 kr till 900 12 98 eller klicka här.

Ditt stöd går bland annat till vårt arbetet med larmsystemet för människorättsförsvarare som befinner sig i fara via Natalia Project. Civil Rights Defenders står redo att agera dygnet runt när larmet går.

Stötta arbetet med Natalia Project
Taggar , ,