Ukrainsk feminist och HBTQ-aktivist hotas av högerextremister

Olena Shevchenko. Bild: Insight.

En demonstration för kvinnors rättigheter i Kiev, Ukraina, attackerades på den internationella kvinnodagen den 8 mars 2018 av högerextremister beväpnade med påkar och tårgas.

En av arrangörerna, Olena Shevchenko, från den feministiska HBTQ organisationen Insight, anklagas nu för ”överträdelse av genomförandet av fredliga sammankomster”. Anklagelserna är helt baserade på påståenden från den högerextremistiska gruppen National Druzhina som också har lanserat omfattande sociala medier kampanjer med Olena Shevchenko och Insight som måltavlor.

Läs mer i vår artikel på engelska: Ukrainian Feminist and LGBTQI Rights Defender under Threat by Ultra-Right Radicals.

Olena Skevchenko deltar i Civil Rights Defenders Natalia Project – världens första– världens första larm- och positioneringssystem för människorättsförsvarare i fara. Hon genomgick Civil Rights Defenders grundliga säkerhetsträningar och utrustades sedan med larmet som ska skydda henne i händelse av en attack. Skulle larmet aktiveras skickas en larmsignal med geografisk position genom GSM direkt till Civil Rights Defenders och Olenas närmsta kollegor. På bara några sekunder kan vi fastställa var och när attacken skedde och snabbt sätta press på regimen att agera.

Taggar ,