”Natalia Project har förändrat allt” – Génesis Dávila

Génesis Dávila, deltagare i Natalia Project.

Människorättsförsvarare som arbetar för att främja och skydda mänskliga rättigheter över hela världen, hotas och attackeras ofta i syfte att tystas. För 10 år sedan lanserade Civil Rights Defenders Natalia Project, världens första överfallslarm och säkerhetssystem för människorättsförsvarare. I händelse av en attack kan deltagarna i projektet skicka ut en nödsignal så att de snabbt kan lokaliseras och få hjälp. 

– Anledningen till att vi fortsätter att kämpa varje dag är för att vi har hopp. Vi tror verkligen att vi kan göra världen till en bättre plats.

Natalia Project-deltagaren Génesis Dávila är chef och grundare av Defiende Venezuela, en människorättsorganisation som kämpar för ansvarsutkrävande och rättvisa för offer för politisk förföljelse, människor i godtyckligt förvar och andra som har utsatts för regeringssanktionerade attacker i Venezuela.

Natalia Project hjälper Génesis att känna sig trygg

Att vara människorättsförsvarare i Venezuela innebär att Génesis riskerar att utsättas för samma politiska förföljelse som hon försöker dokumentera.

– Jag möter olika hot varje dag. De kommer i regel från den venezuelanska regimen. De trakasserar människorättsförsvarare eftersom vi försöker skydda människor som är i fara och offer för kränkningar av mänskliga rättigheter. Det arbetet medför stora risker.

– Det är helt utmattande, för då har man inte plats för annat i livet. Det är en känsla av att vara jagad hela tiden, vilket orsakar mycket stress. Man känner att man aldrig är säker, var man än är.

Därför deltar Génesis sedan 2019 i Natalia Project, världens första larm-och säkerhetssystem för utsatta människorättsförsvarare. Vid en attack aktiveras larmet och en nödsignal skickas ut. Civil Rights Defenders och ett nätverk av människorättsförsvarare i personens närhet kan börja undersöka situationen och mobilisera hjälp inom några minuter. Du kan också vara med och stötta arbetet här.

– För mig har Natalia Project förändrat allt. Det har hjälpt mig att känna mig trygg. Bara att ha det här lilla larmet med mig, att veta att det finns någon på andra sidan jorden som väntar på mitt samtal och är redo att agera om något skulle hända mig stärker mitt självförtroende. Det har förändrat allt.

Natalia Project-larmet är utformad för att vara hållbar, enkel att använda och enkel att ta med sig var bäraren än befinner sig. 

– Vart jag än går tar jag med mitt Natalia-larm. Om jag ska flyga någonstans tänker jag: pass, mobiltelefon, Natalia. Det får mig att känna mig trygg. Det är min lyckoamulett. 

Génesis på Defenders’ Days Conference, en konferens med och för människorättsförsvarare som arrangeras av Civil Rights Defenders vartannat år.

Kampen för mänskliga rättigheterna är en kamp för alla

Natalia Project är ett viktigt verktyg för människorättsförsvarare att använda mot repressiva regimer, eftersom det gör det svårare för förtryckare att tysta dem i hemlighet.  

– Regimer har sin polis, sin underrättelsetjänst, sin militär, de har vapen, de har rättssystemet under kontroll. Vi har bara vår röst. Med Natalia Project har vi nu också ett team i Sverige som skyddar oss. 

Trots den dystra situationen för de mänskliga rättigheterna i Venzuela, och många andra delar av världen, betonar Génesis att det finns fler människor som vill ha demokrati och mänskliga rättigheter än de som vill ha förtryck. Hon hoppas att fler och fler oavsett bakgrund ska ge sig in i kampen:  

– Alla som vill stötta en människorättsförsvarare kan göra det. Du behöver inte vara advokat eller stå och vifta med en flagga. Du behöver bara förespråka mänskliga rättigheter, det räcker långt.

Var med och stötta modiga människor som Génesis

Vi arbetar för att fler människorättsförsvarare ska kunna arbeta säkrare och mer effektivt. För att kunna göra det behöver vi din hjälp! Swisha 100 kr till 900 12 98 eller klicka här.

Ditt stöd går bland annat till vårt arbetet med larmsystemet för människorättsförsvarare som befinner sig i fara via Natalia Project. Civil Rights Defenders står redo att agera dygnet runt när larmet går.

Stötta arbetet med Natalia Project
Taggar , ,