Etiopiens premiärminister uppmanas att omedelbart frige Zone 9

Montage: Zone 9

I ett öppet brev till Etiopiens premiärminister, Hailemariam Desalegn, uppmanar Civil Rights Defenders tillsammans med 40 internationella människorättsorganisationer att de nio journalister och bloggare som fängslats med hänvisning till den så kallade ”2009 Anti-Terrorism Proclamation” – omedelbart ska friges.

Civil Rights Defenders uppmanar också de Etiopiska myndigheterna att se över proklamationen så att den följer och stämmer överens med regionala och internationella människorättsstandarder.

Det öppna brevet har kommit till eftersom sex bloggare, (Zelalem Kibret, Atnaf Berahane, Natnael Feleke, Mahlet Fantahun, Befekadu Hailu och Abel Wabela) och tre journalister (Tesfalem Waldyes, Asmamaw Hailegeorgis och Edom Kassaye) från nätverket ”Zone 9” greps i slutet av april. Gripanden som skedde kort efter att nätverket meddelat att de skulle återuppta sin bloggverksamhet som legat nere på grund av trakasserier och myndighetsövervakning. Alla nio åtalades för ”terrorist-verksamhet” och dömdes på falska och fabricerade grunder till fängelse av Högsta domstolen i Etiopien.

Klicka här för att läsa det fullständiga brevet (engelska). Du kan läsa mer om händelsen genom att klicka här.

Taggar