Människorättsförsvarare döms för medhjälp till terrorism

Den etiopiske människorättsförsvararen och journalisten Mesfin Negash befanns på onsdagen skyldig av etiopisk domstol för medhjälp till terrorism.

Foto: Ninke Liebert Photography

Mesfin dömdes i sin frånvaro tillsammans med 23 andra journalister och politiska aktivister. Påföljden kommer att meddelas den 13 juli.

– Domen är ytterligare ett bevis på hur politiserat det etiopiska rättsväsendet är och ett tecken på en allt mer tilltagande repression i landet. Lagen är densamma som användes mot de nu dömda svenska journalisterna, Martin Schibbye och Johan Persson, säger Erik Esbjörnson, programutvecklare på Civil Rights Defenders.

I november 2011 väckte etiopiska myndigheter åtal mot Mesfin Negash, som då redan befann sig i exil efter att trakasserierna mot honom och hans kolleger på tidningen Addis Neger blivit för omfattande.

Mesfin Negash beviljades asyl i Sverige i februari i år. I maj utsågs han till Månadens människorättsförsvarare i Civil Rights Defenders kampanj för att stödja utsatta människorättsförsvarare runt om i världen.

– Domen kommer inte att stoppa mig i mitt arbete för mänskliga rättigheter I Etiopien, säger Mesfin Negash.

Taggar