Hur fungerar det?
Människorättsförsvarare som riskerar att attackeras eller kidnappas bär Natalia-larmet. När en nödsituation uppstår aktiveras larmet och en nödsignal skickas ut.
Vilka försvarar vi?
Sedan 2013 har antalet deltagare i Natalia Project vuxit stadigt. Idag inkluderar projektet över 200 människorättsförsvarare på fyra kontinenter.
Stöd modiga människorättsförsvarare
Du kan vara med och ge säkerhet åt de allra mest utsatta. Ge en gåva och bidra till att fler människorättsförsvarare utrustas med larmet.
Engagera dig
Vill du vara med och stötta modiga människor?
Med ditt stöd kan vi agera dygnet runt när larmet går.
Angela Maldonado kämpar för Amazonas
Miljörättskämpen och Natalia Project-deltagaren Angela Maldonado är chef för miljöorganisationen Entropika i den colombianska staden Letícia vid Amazonfloden.
Colombia är ett av de dödligaste länderna för aktivister och Angela själv har fått ta emot dödshot på grund av sin aktivism. Natalia Project har varit avgörande för att möta riskerna och farorna i Amazonas. Vid en attack aktiveras larmet och en nödsignal skickas.
– Ibland har jag inte ens en mobiltäckning. Jag jobbar mitt i skogen eller mitt på floden och om något händer kan jag inte kommunicera alls. Natalia Project gör att jag vet att det alltid finns någon där. Det är en trygghet att veta att någon hjälper mig om något händer.
Läs mer om AngelaGénesis Dávila utkräver ansvar av makten
Människorättsförsvararen Génesis Dávila är chef och grundare av Defiende Venezuela och kämpar för att utkräva ansvar och rättvisa för de som fallit offer för politisk förföljelse, sitter godtyckligt frihetsberövade och andra som har utsatts för regeringsanktionerade attacker i Venezuela.
Sedan 2019 deltar Génesis i Natalia Project. Vid en attack aktiveras larmet och en nödsignal skickas ut.
– För mig har Natalia Project förändrat allt. Det har hjälpt mig att känna mig trygg. Bara att ha det här lilla larmet med mig, att veta att det finns någon på andra sidan jorden som väntar på mitt samtal och är redo att agera om något skulle hända mig stärker mitt självförtroende. Det har förändrat allt.
Läs mer om Génesis
Vanliga frågor och svar om Natalia Project
Går det att spåra larmet?
Ja, eftersom larmet är uppkopplat mot ett GSM-nätverk går det att spåra viss information om användaren. Detta gäller dock även för vanliga mobiltelefoner som de flesta använder sig av i vardagen. Om det är extra viktigt för en människorättsförsvarare att dölja sin position kan Civil Rights Defenders hjälpa till att anpassa rutiner och metoder för detta.
Kan larmet aktiveras av misstag?
Ja, men Civil Rights Defenders har ett detaljerat säkerhetsprotokoll för hur ett larm ska verifieras. Tillsammans med bland annat kollegor på plats i varje område, som även de mottar larmet, avgör vi om det är äkta eller inte.
Hur avgör ni vem som ska få ett larm?
Generellt kan partners till Civil Rights Defenders som riskerar sin säkerhet och som saknar förmildrade omständigheter ingå i Natalia Project. Personen bör vara proaktiv och beredd att jobba på att stärka sina säkerhetsrutiner. Personen måste delta i en gedigen introduktion och utbildning av Civil Rights Defenders och ha regelbunden kommunikation och interaktion med oss. Potentiella sökande individer eller organisationer bör kontakta sin kontaktperson på Civil Rights Defenders i första hand. I undantagsfall kan människorättsförsvarare som inte är partners till Civil Rights Defenders inkluderas i Natalia Project. Det görs baserat på rekommendationer från partners till Civil Rights Defenders.
Jag vill ge en gåva för att bekosta ett personlarm. Hur mycket kostar det?
Kostnaden för ett personlarm är svår att uppskatta eftersom Natalia Project innehåller mer än bara själva larmet. Vi är tacksamma för alla gåvor vi får. Ju mer resurser vi har, desto fler människorättsförsvarare kan vi hjälpa. Läs mer och ge en gåva här.
Hur kan jag bidra på andra sätt?
Du har en viktig roll i att stötta projektet och skydda människorättsförsvarare även om du inte har möjlighet att ge en gåva. Följ Civil Rights Defenders på sociala medier för att få uppdateringar om Natalia Project. När ett larm går och vi lägger ut information på våra sociala medier får du gärna dela det brett i ditt nätverk.
Till minne av Natalia Estemirova
Natalia Project har fått sitt namn efter Natalia Estemirova som kidnappades under ett uppdrag i Tjetjenien och senare hittades mördad.
Press
Vill du boka en intervju med någon av våra experter eller intervjua några av världens modigaste människor från regionen?
För mer information och för att boka intervjuer, kontakta oss på:
+46 (0)76 576 27 62 / press@crd.org