Civil Rights Defender of the Year Award 2023 – Foro Penal 

Utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award 2023 går i år till den inflytelserika juristorganisationen Foro Penal i Venezuela. Genom deras outtröttliga arbete har tusentals godtyckligt fängslade demonstranter, aktivister och oppositionspolitiker släppts fria från fängelse. Foro Penal och deras människorättsjurister har kommit att bli hoppet för alla de människor som vill ha demokrati i landet.

– Foro Penal är en central del av det venezuelanska civilsamhället, som fortsätter att vara det största hoppet för ett demokratiskt Venezuela. För att de med stort mod riskerar sin egen säkerhet för att försvara andras frihet och allas tillgång till rättvisa, tilldelas Foro Penal utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award 2023, skriver Civil Rights Defenders styrelse i sin motivering till priset.

Största hindret mot regeringens förtryck

Situationen för mänskliga rättigheter i Venezuela har gått kraftigt bakåt sedan Hugo Chávez blev president för drygt 20 år sedan, och förvärrats ytterligare under Nicolás Maduros ledning, med godtyckliga gripanden, systematisk tortyr och angrepp mot oppositionella. Pressfriheten, yttrandefriheten, mötes- och föreningsfriheterna är starkt begränsade och människorättsförsvarare trakasseras. Idag finns det fler än 250 politiska fångar i landet. Regeringen förbereder även ytterligare repressiva lagar som begränsar möjligheten att försvara mänskliga rättigheter.

Mitt i den här repressiva miljön verkar Foro Penal. De står i frontlinjen i kampen för mänskliga rättigheter i Venezuela. Deras över 400 advokater och 6 000 volontärer finns över hela landet och arbetar för att hjälpa människor som fängslats på godtyckliga eller politiska grunder. Advokaterna arbetar helt pro bono. Tillsammans har de hjälpt över 12 000 personer som fallit offer för det politiska förtrycket. Organisationen har i många fall blivit det största hindret mot regeringens repressiva åtgärder.

Alfredo Romero, chef för Foro Penal.

– Vi är mycket stolta och glada över att ha fått denna utmärkelse. Det är ett erkännande av vårt arbete som betyder mycket för hela organisationen – för mig, våra advokater och alla våra volontärer. Men det betyder också internationell uppmärksamhet. Och för oss innebär det skydd. Med uppmärksamhet från resten av världen är det svårare för andra att angripa oss utan att någon reagerar, säger Alfredo Romero, chef för Foro Penal.

Väckt internationellt intresse

Foro Penal har varit ledande i arbetet med att försvara politiska fångar och godtyckligt fängslade demokratiaktivister i Venezuela i över ett decennium. Organisationen började arbeta 2002 men fick verkligt inflytande under protesterna 2014, då de försvarade mer än 5 000 individer på polisstationer och i domstolar.

Varje vecka sammanställer Foro Penal en lägesrapport över antalet politiska fångar i Venezuela. Deras data är den mest tillförlitliga i landet och används av både regeringar, internationella medier och människorättsorganisationer när de ska belysa människorättskrisen som pågår.

Tack vare sitt arbete har de framgångsrikt dragit internationell uppmärksamhet till kränkningar av mänskliga rättigheterna i Venezuela. Venezuela är nu det enda landet i världen som är föremål för en öppen utredning från Internationella brottmålsdomstolen för allvarliga brott mot mänskligheten. Foro Penal har haft en nyckelroll i det arbetet.

– Genom arbetet vi gör internationellt hoppas vi nå en förändring inne i Venezuela. Just nu har regeringen total kontroll och kortsiktigt ser det omöjligt ut att förändra. De kommer aldrig att ge upp makten i demokratiska val. Men jag är hoppfull. Det är därför vi är kvar. Vi ser ljuset i slutet av tunneln, säger Alfredo Romero.

Attackerades på grund av sitt arbete

I takt med att Foro Penal spelar en allt större roll för arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter i landet ökar också trycket på organisationen. På grund av kriminalisering och hot har många av dess ledare tvingats lämna landet. Andra har utsatts för ekonomiska och politiska påtryckningar eller till och med fängslats. En volontär dömdes till tre års fängelse och lever nu i exil i Spanien. Han är en av de sju miljoner människor som tvingats lämna Venezuela på grund av situationen i landet. Trots riskerna fortsätter organisationen sitt arbete.

Raquel Sánchez är en av Foro Penals många pro bono advokater, och leder Foro Penals arbete i den venezuelanska regionen Táchira. Hon har utsatts för flera attacker på grund av sitt arbete. 

– Det är en utmaning. Vi arbetar i en osäker miljö, möter regelbundet hot, och vi saknar säkerhet. Som människorättsförsvarare är vi utsatta för allt från fysiska övergrepp till godtyckliga arresteringar. Eller att vårt arbete kriminaliseras, säger Raquel Sánchez.

– Det som motiverar mig att fortsätta är mina barn. Jag föddes i ett land med demokrati och min önskan är att mina barn ska få växa upp och uppleva det.

Raquel Sánchez tillsammans med Alfredo Romero.

Den 30 maj kommer representanter för Foro Penal till Stockholm för att ta emot utmärkelsen.

– Civil Rights Defender of the Year 2023 går till alla de tusentals människor i Foro Penal som trots stora risker arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter i Venezuela. De tar sig an en regim som inte skyr några medel för att hålla sig kvar vid makten. De gör det ett rättsfall i taget. Ett människoliv i taget. Hittills har de hjälpt över 12 000 människor och jag är övertygad att de kommer att ha spelat en avgörande roll för ett framtida demokratiskt Venezuela, säger Hanna Gerdes, styrelseordförande för Civil Rights Defenders.

Om utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award

Varje år sedan 2013 delar Civil Rights Defenders ut priset Civil Rights Defender of the Year Award till människorättsförsvarare eller organisationer som, trots att det innebär risker för deras egen säkerhet, fortsätter att kämpa för att mänskliga rättigheter ska erkännas och respekteras.

Priset uppmärksammar situationen för utsatta människorättsförsvarare. Personen eller organisationen som tar emot priset måste utföra sitt arbete med fredliga metoder.

Läs vår FAQ om priset här.

Kontakt

För mer information: press@crd.org eller +46 (0)76 576 27 62.

Vill du stötta modiga organisationer som Foro Penal? Swisha 100 kronor till 900 12 98 eller läs mer via länken nedan.

Stöd vårt arbete
Taggar , ,