Korruptionsavslöjande journalist riskerar fängelse

Bolot Temirov

Tillsammans med tre internationella människorättsorganisationer fördömer Civil Rights Defenders den våg av politiskt motiverade brottsanklagelser som inletts i Kirgizistan mot journalisten Bolot Temirov. Anklagelserna utgör ett allvarligt angrepp på yttrandefriheten i Kirgizistan och är uppenbart kopplade till Temirovs korruptionsutredningar. Vi uppmanar de kirgiziska myndigheterna att lägga ner anklagelserna mot Bolot Temirov och säkerställa att han kan utföra sitt journalistiska arbete utan hot och trakasserier.

Den 19 april 2022 meddelades Temirov att han anklagats för dokumentförfalskning och olaglig gränspassage. Passet som Termirov använt vid in- och utresor är utfärdat av godkända myndigheter och har använts de senaste 12 åren. Tidigare i januari 2022 anklagelses han för narkotikabrott. Det utfärdades efter en polisrazzia mot Temirov Lives lokaler. Polisen misstänks ha planterat narkotika i Temirovs ficka. Vid samma tillfälle beslagtogs dator och annan utrustning innehållandes journalistiskt material. Polisrazzian var kulmen av en längre tids trakasserier och förföljelser som Temirov och hans kollegor utsatts för. Om Temirov döms för anklagelserna kan fängelsestraffet bli långt.

Båda tillfällena skedde i samband med publicering av korruptionsutredningar som sänts via Temirov Live, en YouTube-baserad nyhetskanal driven av Temirov. Utredningarna involverar Kamchybek Tashiev, chefen för Kirgizistans statliga kommitté för nationell säkerhet (SCNS) vars familj utpekas som delaktiga i korruption.

Brottsanklagelserna mot Temirov har i stor utsträckning fördömts av både medier i Kirgizistan och utländska medier. Det är inte första gången som Temirov sätts under press på grund av sitt arbete. I januari 2020 blev Temirov – då chefredaktör på Factcheck.kg fysiskt attackerad nära sitt kontor i centrala Bisjkek. Vem som beordrat attacken uppdagades aldrig och utförarna beviljades amnesti direkt efter rättegången.

Yttrandefriheten i Kirgizistan har försämrats under president Sadyr Japarov. Det är allt vanligare med rapporter om hot och trakasserier mot de som kritiserar myndigheterna. Under de senaste månaderna har regeringen drivit på för att en kontroversiell lag mot förmodad ”falsk” information ska införas. Makthavare har även uppmanat till att icke-statliga organisationer och medier med utländsk finansiering ska stämplas som ”utländska agenter”.

– De kirgiziska myndigheterna måste stoppa den oroväckande trenden av trakasserier och hot, värna om yttrandefriheten i enlighet med landets internationella förpliktelser och skydda oberoende medier och journalister, säger Anders L. Pettersson, Executive Director, Civil Rights Defenders.

Läs mer i vårt uttalande på engelska här.

Taggar ,