Maria arbetar dygnet runt för att skydda ryska fredsdemonstranter

Foto: Nataliia Budantseva.

Framför sin dator, med en telefon som ringer konstant, hjälper Maria människor som har blivit skadade eller gripna i Ryssland under protester mot kriget. ”Sedan den 24 februari har jag jobbat utan uppehåll”, säger Maria.

Sedan kriget startade har spontana protester brutit ut runt om i Ryssland. Bemötandet från myndigheterna har varit brutalt. Maria arbetar på en hjälplinje för demonstranter som blivit gripna eller misshandlade av polisen. Hjälplinjen är en del av människorätts- och mediaprojektet OVD-Infos arbete med att övervaka människorättskränkningar i landet och bidra med juridiska råd till personer som drabbats.  

”Sedan den 24 februari har jag inte lämnat datorn för ens en minut, och arbetat i princip konstant”, säger Maria.  

Foto: Nataliia Budantseva.

Under en av de mest hektiska dagarna kom det fyra till fem samtal i minuten per person. Mer än 20 personer arbetar med hjälplinjen samtidigt.  

”Vi pratade konstant – lade på och bytte direkt till nästa samtal, och sen nästa igen. Jag och mina kollegor arbetade i skift och sov ungefär två timmar var, det var helt enkelt fysiskt omöjligt att göra något annat”, berättar Maria.  

Griper barn på lekplatser   

Maria berättar att polisen griper människor för att de deltar i protester, för att de är i närheten av protester eller för att de har några anti-krig- eller pro Ukraina-symboler. Människor har också gripits i sina hem efter att ha postat inlägg mot kriget på sociala medier. Det förekommer till och med att föräldrar ringer till hjälplinjen efter att deras barn har blivit bortförda av polisen.  

”Det var en mamma som ringde till oss. Hennes son är 15 år, och kravallpolisen grep honom och hans kompisar vid en lekplats i Gorky Park. Iförda skottsäkra västar och hjälmar åkte polisen till lekplatsen för att gripa barn. Vi har till och med dokumenterat att polisen grep en 9-årig flicka,” säger Maria.  

Foto: Nataliia Budantseva.

Trots våldsamt gensvar från polisen hoppas Maria att människor kommer fortsätta att protestera.  

”Jag har inte rätt att uppmana att människor ska ut på gatorna och protestera, men jag vill verkligen att de ska gå samman, samla mod och kämpa emot systemet.”

Läs mer om det pågående motståndet i Ryssland här


Stöd vårt arbete för att människorättsförsvarare ska kunna arbeta säkert. Swisha 100 kronor till 900 12 98 eller läs mer via länken nedan.

Stöd människorättsförsvarare
Taggar