Civil Rights Defender of the Year 2021 – OVD-Info


Det ryska människorätts- och mediaprojektet OVD-Info tilldelas Civil Rights Defender of the Year Award 2021. OVD-Info är en livlina för de tusentals människor som drabbas av politisk förföljelse i Ryssland. I tio år har de publicerat data om arresteringar av fredliga demonstranter och bistått dem med juridisk hjälp. OVD-Info får priset för att de vågar stå upp mot människorättskränkningar i Ryssland, trots att utrymmet för oliktänkande krymper i rasande takt. 

– Ryska myndigheter gör allt för att kväva civilsamhället och tysta oberoende media. Trots det fortsätter OVD-Info outtröttligt att sprida information om förtrycket i Ryssland och hjälpa de som drabbas. Den typen av mod och hängivenhet förtjänar uppmärksamhet. Det är projekt som OVD-Info som håller hoppet om demokrati vid liv, säger Anders L. Pettersson, Exekutiv chef för Civil Rights Defenders. 

Rysslands livlina för frihetsberövade demonstranter

OVD-Info. Foto: Semen Katz för Medusa.

Det ryska människorätts- och mediaprojektet OVD-Info tilldelas utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award 2021. OVD-Info är ett oberoende människorättsprojekt som fokuserar på politiska gripanden av de som utövar sin rätt till mötesfrihet. Deras huvudsakliga arbete är att bidra med information kring godtyckliga frihetsberövanden under protester och att erbjuda juridiskt stöd till de som har blivit gripna. De har blivit beskrivna som ”Rysslands livlina för frihetsberövade demonstranter”. 

Under Vladimir Putins styre har utrymmet för människorättsförsvarare och självständiga journalister krympt till näst intill obefintligt. Mötes- och yttrandefriheten har strypts med hjälp av repressiva lagar. Den som ger sig ut på gatan för att protestera riskerar höga böter eller fängelse.  

–  Jag har inga drömmar, men jag har planer. Jag är övertygad om att det ryska civilsamhället kommer att bli starkare än den repressiva statsapparaten. Jag vet inte när det kommer att ske, men jag är säker att det kommer att ske. Och vi försöker genom att stötta de som drömmer om det och kämpar för att det ska bli så. Det kommer inte att vara lätt, men en dag kommer människor att ta sitt ansvar och skapa ett ramverk av institutioner som slår vakt om mänskliga rättigheter i Ryssland,” säger Grigory Okhotin, medgrundare av OVD-Info, till Civil Rights Defenders.  

Rätten till mötesfrihet har blivit en av de mest attackerade rättigheterna i Putins Ryssland, där utrymmet för oliktänkande krymper i rasande takt. Människor som utövar den grundläggande rättigheten att delta i fredliga demonstrationer är en av de grupperna som utsätts för mest politiskt förtryck. 


Daniil Beilinson, medgrundare av OVD-Info. Foto: Semen Katz för Medusa.

– Det blir värre och värre hela tiden. När vi startade för tio år sedan var det en helt annan lagstiftning, idag är den mycket mer restriktiv och aggressiv. Jag tror det här är deras strategi för att skrämma folk. Istället för att slå vakt om yttrandefriheten gör man precis tvärtom, säger Daniil Beilinson, medgrundare av OVD-Info.  

En central aktör i Rysslands demokratirörelse i 10 år 

OVD-Info grundades 2011 när journalisten Grigory Okhotin och programmeraren Daniil Beilinson bevittnade polisvåld för första gången under en demonstration mot det falska valresultatet. De lanserade en hemsida för att möjliggöra övervakning av gripanden under stora protester.  


OVD-Info. Photo: Semen Katz för Medusa.

Under de senaste 10 åren har OVD-Info blivit en viktig källa för offer för politiskt förtryck i Ryssland, likväl som för civilsamhället och oberoende media. Informationen som OVD-info erbjuder används i många viktiga rapporter om mötesfrihet i Ryssland, och både nationell och internationell media förlitar sig på deras data. Under protesterna i Ryssland 2020–2021 spelade OVD-Info en väsentlig roll i att dokumentera gripandet av demonstranter.  

– I år har vi upplevt jättestora demonstrationer i mer än 200 städer över hela landet. Polisen var mycket brutal när de försökte upplösa demonstrationerna genom att arrestera människor. Över 17 000 personer greps och fler än 150 åtalades för brott, säger Grigory Okhotin till Civil Rights Defenders. 

Prisas för deras kamp för mänskliga rättigheter

Sedan 2013 delar Civil Rights Defenders varje år ut priset Civil Rights Defender of the Year Award till en människorättsförsvarare eller organisation som, trots att det innebär risker för deras egen säkerhet, fortsätter att kämpa för att mänskliga rättigheter ska erkännas och respekteras. 

Motiveringen från Civil Rights Defenders styrelse lyder:  

– Det oberoende människorätts-och mediaprojektet OVD-Info är en central källa till pålitlig information om politisk förföljelse I Ryssland. Trots regimens oupphörliga försök att tysta oliktänkande, kväva oppositionen och undanhålla fakta om dess attacker mot demokratirörelsen, lyckas OVD-Info dokumentera arresteringar och ge rättshjälp till tusentals demonstranter. Med stort mod och briljans hittar de innovativa lösningar på de hinder som införs för att stävja civilsamhället. Tack vare deras arbete kan oliktänkande inte tystas I hemlighet. För deras modiga kamp för demokrati och mänskliga rättigheter belönar vi OVD-Info med Civil Rights Defenders of the Year Award 2021. 

Trots den dystra utvecklingen i Ryssland finns en stark övertygelse om att den proteströrelse som nu växer fram kommer att bli så stark att det auktoritära styret tvingas ge vika för demokrati och mänskliga rättigheter. 

– Det här priset är ett viktigt erkännande inte bara för mig och mina närmsta medarbetare, utan också våra tusentals volontärer och tiotusentals anhängare, säger Daniil Beilinsson.  

– Det öppnar upp möjligheter för oss att berätta om vårt arbete och om omfattningen av politiskt förtryck i Ryssland, något många européer fortfarande inte känner till. Vi vill at hela världen får veta om förtrycket och att Ryssland inte är Putin, utan ett land fullt av frihetsälskande människor som aktivt motsätter sig politiskt våld, säger Grigory Okhotin, medgrundare av OVD-Info. 

Om Civil Rights Defender of the Year Award

Sedan 2013 delar Civil Rights Defenders varje år ut priset Civil Rights Defender of the Year Award till en människorättsförsvarare eller organisation som, trots att det innebär risker för deras egen säkerhet, fortsätter att kämpa för att mänskliga rättigheter ska erkännas och respekteras.

Priset uppmärksammar situationen för utsatta människorättsförsvarare. Personen eller organisationen som tar emot priset måste utföra sitt arbete med fredliga metoder.

Läs vår FAQ om priset här.

Presskontakt

För mer information: press@crd.org eller +46 (0)76 576 27 62.   

Taggar , ,