Kuba: Hårda straff för demokratiaktivister

Under december föll domarna mot flera av de som deltog i demonstrationerna i Kuba under juli förra året. Många tiotals aktivister har dömts till över tolv års fängelse.
Den kubanska regeringens strategi är att domarna ska vara avskräckande. Den vill tysta demokratirörelsen helt, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

I juli 2021 bröt de största demonstrationerna för demokrati och frihet ut, sedan Fidel Castro tog makten i Kuba 1959. Tiotusentals människor gick ut på gatorna. Regeringen gick till hårt motangrepp. Organisationerna Justicia 11J och Cubalex har identifierat mer än 1300 personer som greps godtyckligt i samband med protesterna.

Hittills har minst 256 demonstranter dömts till hårda straff för sitt deltagande, de allra flesta till mer än ett år i fängelse. Fler domar väntas inom kort. 

– Den kubanska regeringen visar återigen att den inte accepterar några demonstrationer till stöd för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders. 

People waiting in line outside a supermarket in La Güinera
Människor i La Güinera köandes utanför affären. Foto: Privat (2021).

Fattiga kubaner hårt åtsatta

I stadsdelen La Güinera, i Havanna, har förtrycket varit extra hårt. 37 demonstranter från området har dömts till fängelse i mer än 12 år, enligt organisationen Justicia 11J.

– Att de går så hårt åt en fattig stadsdel som La Güinera, beror på att människor där inte har så mycket att förlora och att protester lätt kan uppstå igen. De hårda domarna drabbar inte i första hand kända aktivister och människorättsförsvarare. Det är fattiga och arga kubaner, som regeringen trycker dit hårdast för att stämma i bäcken, säger Erik Jennische.

Tystnad i omvärlden

Trots de hårda domarna har reaktionerna från omvärlden ännu varit få. EU, som har ett avtal om politisk dialog och bistånd med Kuba, har inte uttalat sig om de senaste domarna. 

– Josep Borrell, EU:s höga representant för utrikesfrågor, måste tydligt förklara att Kuba bryter mot de grundläggande principerna i avtalet om politisk dialog och bistånd mellan EU och Kuba, och att det politiska och ekonomiska samarbete som fastställs i avtalet inte kan fortsätta om Kuba fortsätter att kränka sina medborgares grundläggande rättigheter. Om EU fortsätter tillåta Kuba att kränka mänskliga rättigheter i den här omfattningen kommer det att undergräva dess internationella trovärdighet som förespråkare av mänskliga rättigheter under lång tid framöver,  säger Erik Jennische.

Läs artikeln i längre version på engelska här.

Taggar