Lyssna på fängslade röster från Kuba i ny kampanj

På Kuba fängslas poeter, målare och musiker för att de använder sin yttrandefrihet. För att de använder sina röster. I en ny kampanj, Fängslade röster (Voces Presas), lyfter vi tre av dessa artister och ger världen en chans att lyssna på deras verk och historier.

– I den här kampanjen uppmanar vi människor att stödja dessa artister och låta deras röster höras genom deras konst”, Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

I kampanjen ”Voces Presas” (Fängslade röster) träffar du poeten María Cristina Garrido och rapparna Richard Zamora Brito och Randy Arteaga-Rivera. Här representerar de alla fängslade konstnärerna på Kuba som fängslats för sin konst, när vi belyser Kubas förtryck av yttrandefrihet och kreativitet.

Genom musikvideor och andra produktioner får du ta del av deras kreativa arbete. Du får också läsa mer om deras rättsfall och de trakasserier de har utsatts för av staten. Kampanjen är på spanska och du kan följa den under hashtaggen #VocesPresas på sociala medier.

Ett internationellt samarbete

Vi vill uppmana det internationella samfundet att stå i solidaritet med kubaner vars yttrandefrihet är under attack. Vi kräver också att den kubanska regeringen friger alla konstnärer som fängslats på grund av sina politiska åsikter. 

Kampanjen är ett samarbete mellan Artists at Risk Connection, PEN International och Civil Rights Defenders.

– Vi måste visa vår respekt för det höga priset kubanska konstnärer betalar för att de står upp som oliktänkande. Och det bästa sättet att göra det är att berätta och lyfta upp deras historier, säger Julie Trébault, chef för Artists at Risk Connection (ARC) på PEN America.

María Cristina Garrido Rodríguez

De tre fängslade artisterna

Poeten och aktivisten María Cristina Garrido Rodríguez kamp för kvinnors rättigheter ledde till att hon, den 12 juli 2021, greps efter att ha deltagit i protesterna den 11 juli. Anklagad för motstånd, misshandel, anstiftan till att begå brott, och störande av den allmänna ordningen, dömdes hon i mars 2022. Hon avtjänar för närvarande ett sjuårigt fängelsestraff i Guatao-fängelset.

Richard Zamora Brito, även känd som ”El Radikal”, är en rappare som deltog i protesterna den 11 juli i Colón, Matanzas. På grund av detta greps han den 12 juli 2021 och hölls i fängelset Combinado del Sur de Matanzas. Efter att ha släppts mot borgen sitter han nu i husarrest och utsätts för tvångsarbete.  

Slutligen dömdes Randy Arteaga-Rivera, rappare och antirasistisk aktivist, till fem års fängelse för att ha deltagit i protesterna den 11 juli i Santa Clara. Han anklagades bland annat för att ha ropat förolämpningar mot president Miguel Díaz-Canel.

Taggar