Massiva protester mot regeringen rasar på Kuba

De största demonstrationerna på flera decennier rasar på Kuba när tusentals människor genom hela landet gick ut på gatorna för att protestera mot bristen på frihet, regeringens systematiska attacker mot meningsmoståndare, det ökade förtrycket och ekonomiska svårigheterna som kommit till följd av covid-19-pandemin. Myndigheterna har försökt att tysta demonstranterna med tårgas och godtyckliga frihetsberövanden, men protesterna fortsätter att växa.

Protesterna började i staden San Antonio de los Baños och i staden Palma Soriano i går morse. Bilder och videor från demonstranter spred sig snabbt över landet, och senare på eftermiddagen protesterade tusentals människor på över 60 olika platser på Kuba, inklusive i Havanna.

Protesterna möttes med övervåld från säkerhetsstyrkor, som godtyckligt frihetsberövade över 50 personer och sköt gummikulor mot fredliga demonstranter.

– Myndigheternas övervåld måste upphöra och den kubanska regeringen måste respektera rätten till mötesfrihet. Sverige och den Europeiska unionen behöver ansluta sig till demonstranternas krav på en demokratisering av Kuba och offentligt säga att yttrandefrihet och demokratiska val är den enda vägen för att få till stånd en positiv förändring i landet, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

Taggar ,